Everhome Lakásfelújítás Generálkivitelezés

Hőszivattyús rendszer kiépítésén gondolkodik? Mi elkészítjük a megvalósítási javaslatot!

Cégünk teljeskörű szolgáltatást nyújt a hőszivattyús rendszerek kivitelezése során. Legelső lépés a helyszíni felmérés, ami után megtervezzük magát a hőszivattyús rendszert és nem utolsó sorban ellátjuk a projekt teljes körű kivitelezését, valamint a rendszer karbantartásában is számíthat ránk.

A helyszíni felmérés után megkapja tőlünk az Ön számára optimális hőszivattyús rendszerre vonatkozó javaslatunkat és árajánlatunkat, továbbá, ha igényt tart rá, akkor a megtérülési idő kiszámítását és elvégezzük.

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan eszköz, ami alacsonyabb hőmérsékletű közegből melegebb hőfokú közeget állít elő elektromos áram felhasználásával.

A hőszivattyú bonyolultabb leírása a következő:

A hőszivattyúban a két hőcserélőt egy körvezeték köti össze. Egy kompresszor a csővezetékben olyan munkaközeget keringet, aminek a forráspontja alacsony és csak nagy nyomás alatt képes cseppfolyósodni. Ezt a munkaközeget szénhidrogén hőközegnek nevezik. Mivel a munkaközeg folyékony és nagy nyomás alatt van, ezért mielőtt belép a hőcserélőbe, egy nyomáscsökkentő szelep olyan nyomásra csökkenti le a közeget, hogy az egy heves reakció folytán el tudjon párologni. Mivel a párolgás hőelvonással jár, ezért a hőforrás oldali közeg hőjét könnyen fel tudja venni a hőcserélőn keresztül. Innen áramlik tovább ez a közeg a kompresszor felé, ami nyomásra egyben sűríti és cseppfolyósítja is a munkaközeget. Ez a közeg körülbelül több 10 fokos lesz, így a kondenzátoron keresztül leadja a hőjét, így felmelegítve a szekunder oldali közeget.

Hogyan tudunk hűteni a hőszivattyúval?

A fenti körfolyamathoz képest, most a körfolyamatba egy négyjáratú váltószelep, illetve egy újabb expanziós szelep is be van iktatva. Ezek a szelepek beavatkoznak az áramlás irányába. Így amikor hűteni szeretnénk, akkor az expanziós szelepen keresztül áramlik a közeg, ami után az áramlás irányában a kondenzátor van. Ebben az esetben a kondenzátor most nem az a közeg, ahol a hő leadása történik, hanem az a közeg, ahol elpárolog, így elvonva onnan a hőt.

A folyamat megy tovább, az eredeti elpárologtatón viszont lekondenzálódik. Az áramlási irány a kompresszoron változatlan, ezért van szükség a négyjáratú szelepre, hogy mindig a megfelelő irányban tudjon áramlani a közeg. A két szelep és a plusz expanziós szelep úgy változtatja meg az áramlási irányt és a nyomásviszonyokat, hogy egy berendezéssel télen fűteni, nyáron pedig hűteni tudunk. Mindezek mellett melegvizet ugyanúgy tudunk termelni nyáron is, mivel amikor a tárolóban hűl a víz, akkor a hőszivattyú automatikája beavatkozik a körfolyamatokat és megfordítja azokat.

  • szélsőséges időjárás körülmények között is működik (-25 és +45 fok között)
  • a már meglévő fűtési hűtési rendszerhez is csatlakoztatható
  • karbantartása olcsó
  • nincs szükség hozzá tervekre, engedélyekre
  • biztonságos, mert nem állít elő szénmonoxidot
  • nem robbanásveszélyes
  • precízen szabályozható
  • a hőenergiát környezetbarát módon állítják elő, ami fűtéshez és hűtéshez egyaránt felhasználható
Mennyi időt vesz igénybe egy hőszivattyú telepítése?

Ha az épületben már kialakításra kerültek a radiátorok, a padlófűtés stb. akkor akár 1-2 napon belül üzemelhet a rendszer.

Hova és milyen körülmények között telepíthető egy hőszivattyú?

A hőszivattyúban legjobb tulajdonsága az, hogy szinte bárhova lehet telepíteni. Nincs égés, nincs kémény, nincs szénmonoxid, nincs szükség gázra. Mindössze a kültéri és a beltéri egységek elhelyezéséhez van szükségünk helyre.

Az osztott rendszerű gépek két részből állnak:

 

– beltéri egység – ez általában a gépészeti helységben van elhelyezve (kondenzátor)

– kültéri egység (elpárologtató)

A monoblokkos hőszivattyú

A monoblokkos hőszivattyú egy kültéri egységben ölt testet, amely első ránézésre hasonlít a klímához. A szivattyúhoz tartozó berendezések a kültéri egységbe vannak beépítve, így a megtermelt hőenergia egyből a ház fűtésrendszerébe kapcsolható. Telepítésük folyamata gyors és egyszerű, mert nem igényelnek gázköri szerelési munkát. A készüléket a fűtési hálózathoz lehet csatlakoztatni és a beállítása után már használható is. Egyetlen hátránya az, hogy fagyveszélyes.

HMV készítés hőszivattyúval

A hűtőgép működési elvét másolja le, csak éppen fordítva alkalmazza. A levegőből elvont hőenergiát használja fel a melegvíz előállítására a villamos energia segítségével.

Amennyiben úgy döntött, hogy otthonát velünk szeretné felújítattni, felépítettni, törekszünk ügyfeleinknek megbízható, zökkenőmentes és rugalmas szolgáltatást biztosítani.