Everhome Lakásfelújítás Generálkivitelezés

Tippek egy gyerekszoba berendezéséhez

Egy gyerekszoba megtervezése összetett feladat, hiszen ahogy a kis lakója növekszik, úgy változnak az igényei is, ezért fontos, hogy a gyerekszoba tervezésénél előre gondolkodjunk.

Az idő előrehaladtával a gyerekszoba több funkció betöltésére kell, hogy alkalmas legyen. Gyermekünk ebben a térben fog játszani, aludni, a későbbiek folyamán tanulni is, ezért jó, ha arra törekszünk, hogy a szobát úgy alakítsuk ki, hogy alkalmas legyen tanulásra, alvásra, játékra és tárolásra egyaránt és több életkorban is használható legyen.

Csecsemőkorban a gyerekszoba felszerelése a gyermekágyból, pelenkázó asztalból, tárolószekrényből és egy kényelmes fotelből áll, illetve hasznos lehet egy lámpa, aminek tudjuk szabályozni a fényét.

Egy kisgyermek szobájában az ágyat ki kell cserélni a megfelelő méretűre és szükség lesz egy asztal és szék beszerzésére is. Érdemes olyan bútort választani, amelyet igazítani tudunk a gyermek magasságához. Szükséges lehet egy könyvespolc beszerzése is, illetve a parafatábla is jó választás lehet. Kisgyermek korban könnyebbé tehetjük a lefekvést egy éjszakai fénnyel.

Az iskolás korú gyermek szobájában a legfontosabb elem az íróasztal lesz, amelyhez mindenképp szükséges beszereznünk egy kényelmes, jó minőségű széket, ami megfelelően tartja a gyermek hátát. Amennyiben lehetséges, akkor az íróasztalt próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy minél közelebb legyen az ablakhoz, hogy több fényt kapjon.

Gyerekünk, ahogy a kamaszkorba lép, szükséges lehet a szobában a tapéta cseréje vagy a falak átfestése. A szobába kerüljön egy ülőgarnitúra, számítógép és egy nagyobb ágy vagy ha szükséges, akkor helyezzünk el egy kinyitható kanapét is.

Amennyiben a szobát több gyerek használja, akkor a legpraktikusabb megoldás az, ha egy emeletes ágyat helyezünk el a szobában. A klasszikus alul-felül ágyas verzión kívül vannak olyan típusú emeletes ágyak is, ahol felül helyezkedik el az ágy, alul pedig egy tanulósarok. Ez a fajta megoldás egy kisebb méretű gyerekszoba esetében nagyon jó kis alternatíva lehet.

A játékok tárolásához érdemes megfogadni az alábbi tippeket:

– a ritkábban használt játékokat akár az ágy alatt is tárolhatjuk egy fiókos tárolóban vagy akár az ágyneműtartóban is

 

– az is jó megoldás lehet, ha a játékokat csoportosítjuk: a ceruzák, filctollak, rajzlapok, kifestőkönyvek legyenek az asztal közelében, illetve a mesekönyveket és a plüssjátékokat az ágy mellett helyezzük el – a csoportosításnak köszönhetően könnyebb megtalálni a játékokat és a rendet is könnyebb fenntartani

– a nehezebben behatárolható vagy kisebb méretű játékoknak kinevezhetünk pár darab dobozt vagy kosarat, így azok szintén nem lesznek útban

– praktikusak az állítható polcokkal és akasztókkal ellátott szekrények is – amikor a gyerekek még kicsik, akkor a polcokon elférnek a játékok és a társasok is, viszont, ahogy cseperednek a gyermekek, akkor akár a későbbiek folyamán itt kaphatnak helyet a könyvek

                

 

A gyerekszobát otthonossá varázsolhatjuk gyerekünk kedvenc mesehősével, amely megjelenik például a gyerekbútorokon. A falakat díszíthetjük falmatricákkal vagy festett motívumokkal. A gyerekszobát érdemes élénk színű bútorokkal, harsányabb színű tapétával/festékkel és világosabb színű függönyökkel tervezni, hogy vidámságot sugalljon és könnyed hangulatú legyen.

Tetszenek az eddig látottak?

Leave a Reply