Everhome Lakásfelújítás Generálkivitelezés

Konyhatrend újdonságok és előrejelzés a 2024-es évre

A konyhatervezés világa gyorsan fejlődik. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk azokat az új konyhatervezési trendeket, amelyek uralni fogják a 2024-es évet.

A kevesebb néha több:

Egyre népszerűbbé válnak a minimalizmus jegyei. A minimalista konyhaterveket letisztult vonalak és letisztult felületek jellemeznek, valamint a funkcionalistára való összpontosítás. További jellemzői közé tartozik még, hogy a letisztult munkalapokra és rejtett tárolási megoldásokra is nagy hangsúly kerül, illetve a nyitott terekre is. A minimalizmussal párhuzamban érvényesülnek a merész színárnyalatok és különböző minták is. Van lehetőség élénk hátterek, színes szekrények és mintás csempék használatára is. Ezekkel személyessé és karakteressé tehetjük konyhánkat úgy, hogy fókuszpontokat teremtünk a helyiségben.

 

 

 

Az idei évben a meleg színek és árnyalatok fognak előtérbe kerülni a konyhai tervezés során. A meleg színárnyalatok közé sorolhatjuk a földszíneket, a mélybarna árnyalatokat. Ezek a színek meleg hangulatot varázsolnak a konyhákba. Ezek a típusú színek nemcsak a falak és bútorok festésében jelenhetnek meg, hanem az anyagokban és a dekorációs elemekben is. A barna árnyalatok mellett még trendi lesz a kék, a zöld, a vörös, a sárga és a lilás színvilág is. Fontos, hogy az élénk és mélyebb tónusú színek használatával bánjunk óvatosan. Azt ajánljuk, hogy csak a konyhabútor egy részén alkalmazzunk élénk színeket és párosítsuk őket egy lágyabb tónusú, semleges árnyalattal a konyha többi részén. (Például fehérrel vagy szürkével.)

 

 

 

 

Tehát összegezve az idei év konyhai trendjét az elegáns, letisztult, kifinomult stílusjegyek fogják uralni, de a különböző minták, anyagok, textúrák vegyítése dinamikus környezetet fognak teremteni. A merész színek, bonyolult minták kerülnek a középpontba, illetve ötvözni fogják egymást a modern és a régi elemek.

Nagy hangsúly lesz a tárolási megoldásokon, a funkcionalitáson is. Újjáéled a kamrák iránti igény is, hiszen így rengeteg dolgot tárolhatunk anélkül, hogy folyamatosan a tökéletes rend fenntartására kellene törekednünk.

Az idei évben megjelennek a nyitott polcok, amelyek lehetővé teszik, hogy a lakástulajdonosok különböző dekorációs tárgyakat, konyhai eszközöket és növényeket jelenítsenek meg, amelyek által egy kis személyre szabottságot kölcsönöznek a térnek. Ez azonban aprólékos szervezést is igényel a rendetlenség elkerülése érdekében. Azoknak, akik ódzkodak a nyitott polcoktól, nekik azt javasoljuk, hogy csak a polcok egy részét tegyék nyitottá.

A konyhaszigetek kialakítása iránt is egyre nagyobb a kereslet. A konyhasziget megtervezésekor van lehetőségünk arra, hogy több funkció ellátására is alkalmassá tegyük. Funkcionálhat étkezőasztalként, de beépített mosogató és főzőlap is kerülhet bele, illetve ülőrész is kerülhet kialakításra, így különböző tevékenységek központja is lehet. Magasított székekkel a konyhapult is tökéletes hely lehet a vacsora elfogyasztásához.

 

Vannak azonban olyan konyhák, ahol a konyhaszigetek helyett nagy méretű étkezőasztalokra van igény, ahol kényelmes elfér egy nagyobb baráti társaság vagy az egész család. Az étkezőasztalok szintén központi helyet foglalnak el a konyhában, így fontos, hogy ne csak a méretük, de a stílusuk is kiemelkedő legyen. Egy faasztal időtálló választás és jól kombinálható a különböző konyhai stílusokkal. Azok számára, akik a modern designt kedvelik jobban, azt javasoljuk, hogy egy üveglappal és fém lábakkal rendelkező étkezőasztalt válasszanak.

Egy kicsit visszakanyarodnánk a konyhaszigetek témaköréhez. Az elmúlt pár évben egyre nagyobb divat lett, hogy a konyhaszigetek fölé látványos függesztékek kerültek, de idén ezek helyett a kevésbé feltűnő, részleteket kihangsúlyozó, rejtett lámpák lesznek a befutók.

Spotlámpákkal vagy díszvilágítással kiemelhetjük a konyhai tér egyes részeit. Például a munkapultot vagy a dekoratív elemeket. Fontos szempont, hogy a megfelelő fényerősséget válasszuk ki ahhoz, hogy a konyhai munkafelületek jól meg legyenek világítva.

 

 

Fogantyúk tekintetében a bútorfrontokon kétféle fogantyú lesz jellemző. Az egyik a push-open megoldás, a másik pedig az ékszerszerű fogantyúk használata. Anyagukat tekintve a matt fekete és titán felületek egyre kedveltebbek, de a sárgaréz továbbra is divat, különösen a vintage megjelenésű darabokat tekintve.

A konyhai kiegészítők esetében visszatérnek a sárgaréz árnyalatok. (Például csaptelepek, fogantyúk, lámpák.) A sárgaréz kiegészítők alkalmazásával kontrasztot teremthetünk a hagyományos és a modern elemek között.

 

A konyhai gépek tekintetében szintén új trendekkel találkozhatunk. A páraelszívók esetében például létezik olyan megoldás, hogy a pultba integrálják őket. Illetve mivel manapság az a kevesebb gőzt termelő indukciós főzőlapok egyre elterjedtebbek, így ezáltal egy kisebb páraelszívó is elegendő lehet.

Tetszenek az eddig látottak?

Leave a Reply