Everhome Lakásfelújítás Generálkivitelezés

Jó tanácsok az átláthatóbb lakásfelújításért – Vagyis mire kell készülni teljes körű lakásfelújítás során elméletben

A lakásfelújítás elkezdése sosem egyszerű dolog, de ha mindent előre megtervezünk, a felfordulással töltött idő is lerövidül.

Első körben érdemes végig gondolni jó alaposan, hogy mit is szeretnénk végeredményül látni. Érdemes rákeresni ezzel foglalkozó weboldalakon vagy esetleg magazinokat lapozgatni, kicsit tájékozódni a teljes körű lakásfelújítás előtt.
Amikor összeáll a kép és megtaláljuk azt a stílusvonalat, melyet a lakásfelújítás során követni kívánunk, javasolt összeegyeztetni az álmunkat a valósággal.
Célszerű tájékozódni, hogy az épület szerkezete és beosztása mit bír, mit enged, ez lehet az első akadály. Ha igazi nagy lakásfelújítás kerül sorra, azon célszerű egyszerre túlesni, így nem kell több alkalommal is szétverni mindent és hosszú ideig csatatérben élni.
A pénzügyi korlátokat szintén érdemes felmérni. A lakásfelújítás megkezdése előtt nagyon fontos jó előre meghatározni mire van pénzünk. Ha például fürdőszoba felújítás során csempét szeretnénk cserélni, mert a régi már kopott, a fuga is potyog vagy egyszerűen csak nem tetszik, újra vágyunk, nem elegendő, ha csak az új csempe árával kalkulálunk. A régi csempét le kell verni, az új csempéhez ragasztó és fuga anyag is kell és természetesen a szakember munkadíja is ehhez a számlához írható. Egy pénzügyi terv készítése sokat segíthet a lakásfelújítás átláthatóbbá tételében.
Ha tervünk fejben összeállt és felmértük korlátainkat is, kezdődhet a lakásfelújítás.

Teljes körű lakásfelújítás esetén célszerű egy kivitelezőre bízni az összes munka elvégzését. Ezzel rengeteg időt, energiát és pénzt is spórolunk. Ha egy kivitelezőt felfogadunk, ő segít összeegyeztetni a munkafolyamatokat a megfelelő sorrendben. Nélküle egyedül kellene tartanunk a kapcsolatot a kőműves brigáddal, a burkolókkal, a villanyszerelővel, a vizessel, a gázossal, a festőkkel, aminek legtöbbször összezavarodott lakás tulajdonos és egymásra mutogató dühös munkások a végeredménye. Persze ha szeretnénk saját kézből irányítani a dolgokat és erre időnk, energiánk és megfelelő rátermettségünk van, kivitelező nélkül is megoldható a lakásfelújítás. Ezt is javasolt előre eldöntenünk mikor szóba kerül a lakásfelújítás.

Ha megvannak az elképzelések, a pénzügyi terv és a kivitelező is, kezdődhet a lakásfelújítás.
Minden lakásfelújítás eleje – és egyben a felfordulás kezdete – a kőműves munka. Új terek kialakításához elengedhetetlen. Legtöbbször hatalmas kosszal és zajjal járó munkafolyamat. Célszerű időben felkészülni rá, mindent letakarni, amit lehet kihordani.

Teljes körű lakásfelújítás során érdemes elgondolkodni a hőszigetelő ablakok, ajtók vásárlásán. Az áruk az évek során bőségesen megtérül, főleg akkor, ha szakember segítségét kérve sikerül időtálló, minőségi terméket választanunk.

Sok házban, lakásban még a régi villanyvezetékek futnak, amit lakásfelújítás során mindenképpen javasolt lecseréltetni. A régi idők vezetékeinek fele ennyi áramot nem kellett továbbítaniuk, így a mai háztartásban fellelhető eszközök egyidejű működtetésével nagy terhelés éri őket, melynek hatására el is éghetnek a falban. A ház újra vezetékezésénél érdemes újra gondolni a konnektorok helyét is. Így nemcsak komfortos lesz a lakás, de a nem túl esztétikusan mindenfelé futó vezetékektől és elosztóktól is megszabadulhatunk.

A víz és gázvezetékekre is érdemes odafigyelni, amennyiben a falban futó csövek és vezetékek elavultak, akkor érdemes azokat is korszerű rendszerre cserélni, hosszú távon ez is megtérül.

Ha házunk szerkezetileg megújult, jöhet az esztétikai lakásfelújítás, mint burkolás, festés vagy tapétázás. Ennek kiválasztása legtöbbször a hölgyek kedvenc része a lakásfelújítás során. Ma már rengeteg lehetőség közül válogathatunk, mind hideg, mind pedig meleg burkolat esetén. Ha burkolatunkat is sikerült kiválasztani és a helyére került minden, jöhetnek az utolsó simítások, a falak kifestése vagy kitapétázása. Festés esetén érdemes jó előre felmérni falunk állapotát, le kell-e kaparni az előző rétegeket, elég egyenletes-e, nem lenne-e érdemesebb új vakolatot tetetni.

Amennyiben a lakásban vannak olyan kihasználatlan helységek, amiknek jelenleg még nincs funkciójuk, de a jövőben például gyerekszoba lesz belőle, érdemes fehérre festetni, mert az könnyen átszínezhető bármilyen színre a későbbiek folyamán.

A lakásfelújítás önmagában nagyon jó dolog. Egy kis kosszal és zajjal jár, de a káosz után egy teljesen új lakás lesz a jutalmunk. Amikor társasházban lakunk, gondoljunk a körülöttünk lévőkre is. Nekik csak a zaj és a káosz jut. Persze a lakásfelújítás ezzel jár, ezt tudja mindenki, de a lakóközösségben élés nem ilyen egyszerű. Összeszedtünk egy pár jó tanácsot melyek betartásával talán elviselhetőbbé tehető a lakásfelújítás a szomszédok számára.
Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, az első és legfontosabb elolvasni a társasház házirendjét. Ez hivatalos irat, mely magában foglalja, hogy a nap melyik szakában, milyen időintervallumban végezhetnek a szakemberek zajos munkálatokat. Ez már egy jó kezdés, hogy tájékozódsz és nem mellesleg pénztárca kímélő is, mert akár pénzbírsággal is sújthatók, akik a házirendet megszegik. Aztán ha a támadási felületet kiiktattuk, jó pont, ha mindenkit előre tájékoztatunk egy rövid kis üzenetben hol, mikortól, meddig zajlanak majd a lakásfelújítás munkálatai. Fontos, hogy a közös képviselőt se hagyjuk ki a dologból, mert adhat további hasznos tanácsokat, illetve, ha mégis nézeteltérésre kerül a sor, segíthet elsimíthatni azt.
Megkezdődik a lakásfelújítás. Első lépése általában a bontás, ami a legnagyobb porral jár, ami még csukott ajtón keresztül is kimegy akaratlanul a közösségi terekbe. Ha jó pontot szeretnénk a porral járó tevékenységek ideje alatt, akkor a lépcsőházban való felsöprés, felmosás feltétlenül az lehet. Így a közvetlen szomszédok nem viszik be azt a port a saját lakásukba, ezáltal még egy konfliktus helyzet csírájában van elfojtva. Célszerű ennek kapcsán úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használni. Nyilván a bontás miatt a sittes zsákokat nem indokolt egyesével lehordani például a tizedik emeletről a konténerbe, de az is érthető, ha a szomszédok nem szívesen kerülgetik a lakásfelújítás végéig.
A közös területek megóvása szintén sarkalatos pont, nyilván mindenki igyekszik odafigyelni, ám ha mégis bekövetkezik a baj, a további jó kapcsolat érdekében mindenképp érdemes helyreállítani a kárt. A lakásfelújítás ideje alatt ez még akár plusz költségünkbe sem feltétlenül kerül, csupán egy kis odafigyelésbe. A lakásfelújítás végéhez közeledve, felmerül a kérdés, mi lesz az építési hulladékkal, törmelékkel? A társasházi kukába helyezni tilos. Ha még lakásfelújítás előtt állunk, mindenképp olyan árajánlatot kérjünk a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza. Így ez a vita is kikerülhető. A lakásfelújítás befejeztével pedig ne felejtsünk el egy rövid kis üzenet formájában köszönetet mondani a lakóknak a megértésükért és a türelmükért.

Tetszenek az eddig látottak?

Tekintse meg többi referenciáinkat!

Leave a Reply