Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

A fürdőszoba felújítás folyamata

Jun 252020

Fürdőszobánk felújításának oka lehet egy új design kialakítása vagy lehet, hogy csak a műszaki felújítás ideje érkezett el. Bármelyik is legyen az ok a fürdőszoba felújítására, érdemes átgondolni az alábbi pontokat, mielőtt belekezdünk a felújítási folyamatokba. A tervezés azért is fontos, mert így már előre számolhatunk a várható kiadásokkal.

undefined

 

1. Milyen designt képzelünk el a fürdőszobába?

Ha nincs ötletünk, elképzelésünk, akkor érdemes magazinokat nézni, illetve az interneten is rengeteg fotó áll rendelkezésünkre, amiből ihletet meríthetünk ahhoz, hogy álmaink fürdőszobája elkészüljön. Van pár szempont, amit fontos szem előtt tartani:
- mekkora terület áll a rendelkezésünkre
- hány tagú család részére tervezünk fürdőszobát
- idősebb vagy esetleg mozgásában korlátozott személy fogja-e használni a fürdőszobát
- design frissítés vagy teljes felújítás a terv

undefined

 

2. Milyen összegből gazdálkodhatunk?

Jó megoldás lehet, az, hogyha listát készítünk a beszerzendő eszközökről, tárgyakról beleértve a burkolatokat, illetve a segédanyagokat is. Még jobb, ha összegeket is társítunk az elemek mellé.


3. A fürdőszoba stílusa

Válogassuk a nekünk leginkább tetsző fürdőszobák fotóit. Kényelmünk érdekében ne feledkezzünk meg a rejtett pakoló felületekről és a tároló szekrényekről sem.

undefined

 

4. Mérjük fel a pontos méreteket és ha ez meg van sort keríthetünk a terv véglegesítésére.

5. Válasszuk ki a fürdőszoba színvilágát. Ha ez meg van, akkor ennek megfelelőlen választhatunk csempét, szanitereket és padlólapot is.
Néhány kellék amire biztos, hogy szükségünk lesz:

- fürdőkád
- mosdótál
- csaptelep
- zuhanytálca
- zuhanykabin
- fürdőszobabútor
- wc
- törölközőtartó

  undefined

6. Vázlat készítése

Ilyenkor vegyük figyelembe a fürdőszoba méreteit és a berendezési tárgyak arányait, méreteit. Szakkereskedésekben van lehetőségünk kérni látványterv készítését is, melybe belekerülnek a kiválasztott berendezési tárgyak.

7. Keressen kivitelező szakembereket, akiktől kérjen árajánlatot. - A szakmailag felkészült kivitelező elengedhetetlen! Az anyagszükségletet, a megfelelő anyagok beszerzését, ha lehetőségünk van rá, bízzuk a kivitelezőre.

8. Az Ön által kiválasztott kivitelezővel alaposan beszéljék át a terveket és az anyagszükségletet.

9. Kivitelezés.

10. Fürdőszoba átvétele. Kiegészítők, piperék elhelyezése, a fürdőszoba teljes birtokbavétele, használatra kész igazítása a kiegészítőkkel.

 

 

A felújítás során, amennyiben szükséges az elektromos vezetékek és a vízcsövek cseréje, akkor jobban járunk, hogyha a régi burkolatot lebontjuk teljesen. A járófelületen esztrich betont alkalmazzunk. Ezekhez a feladatokhoz érdemes gyors kötésű anyagokat használni, mert akkor hamarabb megkezdhetjük a burkolást. Amennyiben nincs szükség a vezetékek cseréjére és a már meglévő burkolat teljesen sík, illetve megfelelően tapad a felülethez, akkor a megfelelő csemperagasztóval rátehetjük az új burkolatunkat. Ha ezzel kész vagyunk, akkor fontos, hogy az új burkolat felületét zsírtalanítsuk. Ahol nagyobb mennyiségű vízzel fog érintkezni a burkolat (például zuhanykabin alja és fala vagy akár a fürdőkád melletti falfelület), ott érdemes kenhető vízszigetelést alkalmazni, amellyel megóvjuk a burkolatot. A szigetelés megkötése után következhet a burkolás a megfelelő csemperagasztóval. (Választhatunk gyorskötésű csemperagasztót is, ezzel megrövidítve a felújítás idejét.) Ezután következhet a burkolatok közötti részek kitöltése fugázóanyaggal. A fürdőszobába érdemes vízlepergető és penészedést gátló típusú fugát választani. A burkolás befejeztével felszerelésre kerülhetnek a csaptelepek. Amennyiben a fugázóanyag teljesen megkötött, egy takarítás után már használatba is vehetjük újdonsült fürdőszobánkat.

 

Hogyan is néz ki a tökéletes gyerekszoba?

May 282020

Ebben a bejegyzésben szeretnénk néhány tippet adni, hogyan varázsolhatnak kedves, mesebeli kis kuckót gyermekeik számára. Nagyon nem könnyű a kérdés, hiszen különböző szoba kell egy lánynak és egy fiúnak is és viszonylag hamar „kinövi” a gyermek a szobát. Ezért körültekintően kell választani, hiszen másra van szüksége egy 2 évesnek, egy 5 évesnek és egy 13 évesnek is.
Nézzük a tippeket, mikre érdemes odafigyelnünk!
A falak
Fontos, hogy a fal színe harmóniában legyen a berendezéssel. Ne válasszunk se túl élénk, se harsány színeket, inkább a pasztell árnyalatait részesítsük előnyben. A világos színek használatával tágasabbnak tűnik a tér és több fényt engednek a sötétebb helyiségekbe is.
Képzőművészek, iparművészek vagy akár ügyes kezű, vállalkozó kedvű szülők is festhetnek a falra, esetleg más helyre képeket. A gyerekek imádják, ha különleges a szobájuk. Fontos szempont, hogy ők is beleszólhassanak abba, hogy milyen színű legyen egy-egy részlet vagy minta!

undefined

A bútorok

A bútorok között érdemes a praktikus darabokat előnyben részesíteni. Fontos, hogy minden bútordarabot rögzítsünk, ezzel megelőzzük azt, hogy esetlegesen a gyerek magára rántsa. Bátran használhatunk vidámabb, élénkebb színeket és meglepő formákat is.

undefined

Emeletes/Galériaágy

Ha van testvér, az emeletes ágy, ha nincs testvér, akkor pedig a galériaágy a legpraktikusabb bútorelem, akkor hogyha kisebb méretű gyerekszoba berendezése a feladatunk. Egy helyen ugyanis egymás alatt, illetve felett rögtön két dolog is elférhet! Ugye, milyen praktikus!?

undefined

A szőnyeg

Ne úgy keressük, hogy kimondottan gyerekszoba szőnyeg! Legyen csak szőnyeg…Ne legyen autópályás vagy mesefigurás, disney hercegnős. Válasszunk inkább egy sima egyszínű vagy geometrikus mintás szőnyeget, ami színben passzol a bútorokhoz és a fal színéhez/tapétához. Ezzel biztosan nem lövünk mellé.

undefined

Csillár és lámpabúra helyett spotlámpák

Ha azt szeretnénk, hogy a térből ne vegyen el értékes helyet, egy a szoba közepére belógó lámpa, akkor érdemes a mennyezetbe vagy a bútorokba rejtett spotlámpákkal bevilágítani a szobát vagy esetleg valami egyszerű lámpát feltenni, ami fiatalos, de nem lóg le.

undefined


Sarkok kihasználása

Egy szoba sarkát, ha okosan használjuk ki, akkor a segítségünkre válhat és még jobban kihasználhatjuk, mint a teljes falfelületeket. Sarokszekrényt vagy akár egy sarok íróasztalt is betehetünk. Az utóbbira még akkor is van lehetőségünk, hogyha ablak van ott.

undefined

Ágy alatti tároló


Ha valaki kis lakásban él, akkor minden négyzetméter hely számít és a kihasználatlanul hagyott ágy terület a legnagyobb pazarlás. Erre jó megoldás lehet egy olyan ágy, amihez kihúzható fiók is tartozik. Ebbe a tárolóba belerakhatjuk a ritkán használt tárgyainkat, vagy olyan dolgokat, ami épp az évszaknak nem megfelelő és nem kell, hogy állandóan elérhető közelségben legyenek, viszont mégis könnyedén előkaphatóak, ha szükségünk lesz rá.

undefined

Fedeles láda a plüssöknek, játékoknak

A másik, ami nagyot dobhat a tárolási lehetőségeinken, az a láda. Ezekbe úgy tudjuk eltenni a nagyobb játékokat, hogy azok nem látszódnak, de közben mégis bármikor elérhetőek a gyerekek számára. Választhatunk olyan ládát is, amelynek a fedele egy pont után magától felnyílik és nem esik vissza a gyerekre. Ezzel kiküszöbölhetjük azt is, hogy az ujjaira sem fog rácsapódni.

undefined

 

 

Itt a tavasz - pár tipp a kertészkedéshez vagy a kerted megújításához

May 042020

1.Egy madáretető készítése nem kerül sokba. Főleg, ha mi magunk készítjük az etetőt is.

Az etetőnek tartalmaznia kell olajos magvakat mindeképpen, de tehetünk a madarak számára gyümölcsöt is bele, almát például. Emellett fontos az itatás is.

undefined

 

Esetleg készíthetünk papírgurigából is madáretetőt, ez nagyon költséghatékony dolog és mégis kedveskedés a természetnek.

undefined

2. Álmodd újra a kertedet vagy teraszodat raklapok segítségével.
Ha imádsz otthon barkácsolni, és nem szereted, ha a kedvenc bútoraid és berendezéseid visszaköszönnek minden udvaron, akkor fejezd ki az egyéniségedet raklapokkal. Egyébként a raklap elég sok mindenre felhasználható, például: függőágy, kerítés, szeméttároló, kerti ösvény, növénytároló.

undefined

3. Fűszernövények ültetése
Nagyon jó dolog, hiszen mindig friss alapanyag a konyhában és mutatós is tud lenni a kertben.
Hova is ültessük őket?
Legtöbbjük fényigényes, ezért napos helyre vessük, illetve ültessük és az évelőket teljesen külön az egynyári növényektől.
És milyen fűszernövény fér meg a másik mellett?
Például:
- Borsikafű - bab mellett jól megvan
- Fokhagyma - paradicsom, cékla, uborka
- Menta - a káposzta mellett van meg jól, mert távol tartja a káposztalepkét
- Petrezselyem - a hónapos retek, paradicsom, hagyma társaságában jól érzi magát - ezek társaságában távol tartja a gyökérfonalférgeket
- Francia tárkony - Jól fejlődik a lestyán társaságában
Amint kellően felmelegedik a talaj, elkezdhetjük a fűszernövények telepítését a kertben, tavasszal. Érdemes a zöldségekkel vegyesen ültetnünk őket, így betakarításkor egymás mellett találjuk az összeillő párokat.

undefined

 

4. Kerti hangulatvilágítás
Nagyon sok helyen kapható már ilyen kis felfüggeszthető üvegcse, amibe fényfüzért lehet tenni. Nagyon feltudja dobni néhány darab a kertedet!
Még esetleg, ami ötletes lehet és spórolós megoldás:
Az üveg belsejét kend be vékonyan ragasztóval és alaposan szórd be csillámporral. Ha megszárad, tegyél bele mécsest. Gyönyörűen fog csillogni. Pillanatok alatt hangulatossá varázsolja a kertedet.

undefined    undefined

 

5. Elő a kavicsokkal!
A kavicsok nagyon jól tudnak mutatni a kertben, fűszernövényeket is megtudunk vele jelölni, hiszen festhetőek vagy térelválasztásként is jól tud mutatni!
Az egyre nagyobb időhiánnyal küzdő városi ember számára vonzó a kavicsborítású kert kialakítása, mert egy kavicságyással kevesebb gondja van, mint a füves pázsit rendszeres nyírásával.
Nagy előnye, hogy rendkívül gazdag belőle a kínálat és könnyű vele dolgozni.
Vagy jelölhetsz vele növényeket, fűszereket is a következőképpen:

undefined undefined

undefined

6. Megunt régi kosárból virágágy
Egyszerűen nagyszerű ötlet, nagyon jól kivitelezhető és filléres dolog!
Nincs másra szükséged hozzá, mint egy kosárra, némi kőre és elültetendő növényekre vagy igény szerint is alakíthatod, mint a képen.

undefined

undefined

 

 

Helytakarékos lakberendezési tanácsok

Mar 032020

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. A kis lakások ötletes berendezése nem is olyan nehéz feladat, mint azt elsőre sokan gondolják. Az egyik legfontosabb dolog a rendszerezés, mert ha a tárgyaknak nincs meg az állandó helye, akkor könnyen el lehet úszni az ide-oda letett dolgok között, hiszen egy kis lakásban a kevés elől hagyott dolog is a rendetlenség érzését kelti.

Következzenek lakberendezési tippeink kis lakásokhoz!

1. Legyenek helytakarékos bútorok a lakásban: használjuk ki a sarkokat is például egy sarokpolc elhelyezésével vagy akár egy kisebb cipős szekrényt is beállíthatunk a sarokba. Ne feledkezzünk meg a szoba- és szekrényajtókról sem, hiszen ezek is rakodófelületek lehetnek! Akaszthatunk rájuk tárolókat, amikbe belekerülhetnek a papucsok, törölközők vagy akár tisztítószerek is.

undefined

 

2. Rendszerezzünk a bútorokon belül is: a fiókokban elhelyezhetünk dobozokat, kisebb tárolókat, amikkel külön választhatjuk dolgainkat. Ha nem jut saját fiók a zokniknak, akkor felezzük meg egy dobozzal a fiókot és tegyük a másik felébe a fehérneműket. Így már nem fognak összekeveredni.

undefined

 

3. Jöhet az optikai csalódás! Kis területű helyiségekben jó megoldás lehet egy nagyobb tükörfelületet tervezni, lehet egy fél falnyi, de akár egy egész is. Ezzel térnagyobbító hatást érünk el, duplájának fogjuk érzékelni az eleve kis alapterületű szobát. Apró fürdőszobákban érdemes ezt a módszert alkalmazni, hiszen tükörre szükség van, így máris két problémát oldottunk meg.

undefined

 

4. Használjuk a színek erejét is! Ha csak egy-egy falrészt festünk más színűre, ezzel növelhetjük a szoba nagyságát, legalábbis érzetre nagyobbnak tűnik majd. Fontos viszont, hogy kis lakásban ne alkalmazzunk túl sötét árnyalatokat és az erős színeket. Pasztellszínek, krémes világos árnyalatok használatával a terek nagyobbnak hatnak.

undefined

 

5. Használjuk ki a belmagasságot is! A szekrény tetejére tegyük fel a téli ruhákat ruhatároló dobozban. A ruhaszárítót pedig szereljük a plafonra.

undefined

 

6. Az ágy alatti tér kihasználása: A nagyobb üzletláncokban már vannak olyan tárolódobozok, amiket kifejezetten az ágy alá terveztek. Ezek a helyek kifejezetten alkalmasak a szezonális, ritkábban használt eszközök tárolására, vagy pedig szentimentális értékek elrejtésére, amit szintén csak bizonyos időszakokban veszünk elő.

undefined

 

7. Az asztalok méretét és a székek mennyiségét is érdemes átgondolnunk. Hányan lakunk jelenleg a lakásban, milyen gyakran hívunk vendégeket, milyen gyakran ülünk le az étkező asztalhoz enni? Érdemes lehet beszerezni egy olyan asztalt, ami közvetlenül a falhoz tolható vagy ketté hajtható az asztallap. Ezzel nagyon sok helyet takaríthatunk meg a hétköznapokban.

undefined

Hőszigetelési kisokos

May 292019

Egyre többet szóba hozzuk hétköznapjainkban is, hogy valahogy csökkentenünk kellene a fűtési költségeket. Ezt szeretnénk az alábbiakban kicsit részletesebben is körbejárni.


Miért hőszigeteljünk?


Ha meglévő épületünk hőtechnikai / energetikai korszerűsítéséről, felújításáról van szó, akkor a legegyszerűbb válasz az, hogy azért, mert megéri! Hisz ez egy gyorsan megtérülő beruházás. Az energetikai korszerűsítés költsége belátható időn belül megtérül a kisebb energia költségek miatt.


Házunk / lakásunk hőszigetelendő területei – mivel kezdjük?


Falak
Ennek a legnagyobb a részaránya, hiszen általában ennek a legnagyobb a felülete, a többi felülethez képest. Ha az épület a 80-as, 90-es években vagy később készült, akkor már a rendelkezésre álló sokkal jobb hőszigetelő képességű falazóblokkból épültek a külső falak. A hőveszteség így kisebb, mint a korábban készült épületeknél.

undefined

 

Tető
A tető felülete jóval kisebb szokott lenni a falakénál, viszont helyzeténél fogva, mivel a hő felfelé száll, így nagyobb a szerepe az épület hőveszteségében. Amennyiben beépítetlen padlásterünk van, akkor a padlásfödém hőszigetelését növeljük. A hőszigetelés tetejét pl. OSB lemezzel fedhetjük be.

undefined

 

Nyílászárók
Ha régi ablakaink már elvetemedettek, rosszul zárhatóak és nagyok a szárny és tok közötti rések, akkor az ablakcsere az egyik leghamarabb elvégzendő energetikai korszerűsítési feladat. Manapság kiváló légzárású ablakokat építenek be gumi profiltömítésekkel. Az ablakcsere után érdemes gondoskodni arról, hogy a belső térben ne dúsuljon fel a pára, ami párakicsapódás formájában károkat tud okozni és a falak ilyenkor rendszerint elkezdenek penészedni. Ezt gyakoribb ablaknyitással vagy részszellőző beépítéssel elkerülhetjük.

undefined

 

Milyen hőszigetelő anyagokat használjunk és milyet ne?


A hőszigetelő anyagokat elsősorban anyaguk alapján osztályozzuk.
1.Polisztirolhab (közismertebb néven hungarocell)

- 2 fajtája van:


Normál („EPS”- expandált): a kis fehér golyócskákba zárt levegőnek köszönheti jó hőszigetelő képességét és ez miatt óvni kell az átnedvesedéstől, mert akkor nagyon könnyen elveszítheti ezt a tulajdonságát.


Zártcellás („XPS”- extrudált): a normál hab nedvességre való érzékenységét ezzel a polisztirolhabbal küszöbölik ki, hiszen zárt pórusaiba a víz nem tud behatolni. Az extrudált hab nagyobb szilárdsággal rendelkezik, mint az EPS, de vizes környezetben (például talajjal érintkező részen, padló alatt, épület lábazatnál) nélkülözhetetlen.

 

2. Kőzetgyapot
A vizes környezetek kivételével ugyanazon területekre alkalmazhatók, mint a polisztirol hab. Az EPS-el szemben tűzálló, igen jó páraáteresztő, és párára, nedvességre kevésbé érzékeny. A házak külső falainak hőszigetelésére a tűzállósága miatt nélkülözhetetlen az előírások miatt.

 

Kevésbé használatos hőszigetelő anyagok
PYR hab – hűtőszekrények hőszigetelésénél alkalmazzák
PUR hab – hézagkitöltő anyagként használják főleg nyílászáróknál


További hőszigetelő anyagok:
Üveghab, kenderbeton, cellulóz szigetelés, keramzit golyó

2019. Lakásfelújítási trendjei

May 022019

Amikor az ember a lakásfelújítás szakaszában a szoba festés szakaszához érkezik, számos kérdés merülhet fel benne. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy miként igazodjon el a trendek világában, és hogyan találja meg az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő megoldásokat. Mindig jön valami új őrület, egy új anyag, szín vagy forma, mely az adott időszakra meghódítja a lakásfelújítás világát. Most foglalkozzunk kicsit azzal, hogy mik lesznek a menő színárnyalatok idén. A 2018-as trendekkel ellentétben 2019-ben sokkal inkább a mai életstílushoz passzoló, úttörő, kísérletező színek fognak uralkodni mind a falfestés, mind a tapétázás során. Nézzük csak meg részletesebben!
- Méregzöld árnyalatok - egy ilyen falszín remekül mutat a hálószobában vagy akár egy nappaliban is.

undefined

- Enyhe kék – Ez egy rendkívül elegáns, energiával teli színhatást kölcsönöz a helyiségeknek. Sokan hidegnek tartják ezt a színt, pedig derűt, békét sugároz. Az intelligencia, a tisztaság és a bizalom jelképe. Világos változatai egyszerre stimulálnak és nyugtatnak, de a sötétkék sem korbácsolja fel az érzelmeket.

undefined

-Naplemente sárga – legyen szó akár vibráló sárgáról vagy narancssárgáról, mindkettő remekül passzol a natúr, természetes árnyalatokkal berendezett enteriőrökbe. Otthonossá varázsolja lakásunkat, ám vigyázni kell, hogy a használatukkal ne essünk túlzásba!

undefined

- Bazsarózsaszín – az élénk rózsaszín árnyalatokat a pasztellesebb, természetesebb színek váltották fel, melyek sokkal időtállóbbak és akár textilekre vagy nagyobb falfelületekre is kerülhetnek.

undefined

-Drágakövek színei – ametisztlila, rubinvörös, zafírkék…csodálatos, élettel teli árnyalatok! Jelenjenek meg textileken, falfelületeken vagy nagyobb bútorokon, mint például a konyhaszekrényeken.

undefined

-Nyers fa - A tradicionális bézs helyett izgalmas, új árnyalatot jelent a nyers fa színe. Nagyszerűen mutat egy kisebb helyiségben. Például dolgozószoba vagy előszoba.

undefined

Amennyiben sikerült kiválasztanunk számunkra legmegnyerőbb stílust, a szobafestés után a festett falakat földobhatjuk falmatricákkal is. Ezek közül nagyon mutatósak azok az apró mintásak, ahol az egyes darabokat (pöttyök, szívek, plusz jelek) viszonylag szabálytalanul ragasztjuk fel. Idén sem megy ki a divatból a tapétázás, a trendérzékenyeknek leginkább a nagyobb geometrikus mintákat, vagy a dzsungelszerű, növényi motívumokat ábrázoló tapétákat érdemes választaniuk.
Ha valami igazán egyedi faldekorációt szeretnénk, ami biztosan nem köszön vissza az ismerőseinknél, gondolkodhatunk művészi falgrafikán. Sok tehetséges grafikust találni, aki a falfelületeket egyedi festéssel vagy grafikával tölti be.
De aki ragaszkodik a kicsit letisztultabb lakberendezési stílusokhoz, azoknak van egy jó hírünk, hiszen minden modern technológia ellenére a klasszikusok sosem mennek ki a divatból: a fa, a kerámia, antik bútordarabok, természetes kövek. De ez így van rendjén!

Atom

Powered by Nibbleblog