Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Helytakarékos lakberendezési tanácsok

Mar 032020

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. A kis lakások ötletes berendezése nem is olyan nehéz feladat, mint azt elsőre sokan gondolják. Az egyik legfontosabb dolog a rendszerezés, mert ha a tárgyaknak nincs meg az állandó helye, akkor könnyen el lehet úszni az ide-oda letett dolgok között, hiszen egy kis lakásban a kevés elől hagyott dolog is a rendetlenség érzését kelti.

Következzenek lakberendezési tippeink kis lakásokhoz!

1. Legyenek helytakarékos bútorok a lakásban: használjuk ki a sarkokat is például egy sarokpolc elhelyezésével vagy akár egy kisebb cipős szekrényt is beállíthatunk a sarokba. Ne feledkezzünk meg a szoba- és szekrényajtókról sem, hiszen ezek is rakodófelületek lehetnek! Akaszthatunk rájuk tárolókat, amikbe belekerülhetnek a papucsok, törölközők vagy akár tisztítószerek is.

undefined

 

2. Rendszerezzünk a bútorokon belül is: a fiókokban elhelyezhetünk dobozokat, kisebb tárolókat, amikkel külön választhatjuk dolgainkat. Ha nem jut saját fiók a zokniknak, akkor felezzük meg egy dobozzal a fiókot és tegyük a másik felébe a fehérneműket. Így már nem fognak összekeveredni.

undefined

 

3. Jöhet az optikai csalódás! Kis területű helyiségekben jó megoldás lehet egy nagyobb tükörfelületet tervezni, lehet egy fél falnyi, de akár egy egész is. Ezzel térnagyobbító hatást érünk el, duplájának fogjuk érzékelni az eleve kis alapterületű szobát. Apró fürdőszobákban érdemes ezt a módszert alkalmazni, hiszen tükörre szükség van, így máris két problémát oldottunk meg.

undefined

 

4. Használjuk a színek erejét is! Ha csak egy-egy falrészt festünk más színűre, ezzel növelhetjük a szoba nagyságát, legalábbis érzetre nagyobbnak tűnik majd. Fontos viszont, hogy kis lakásban ne alkalmazzunk túl sötét árnyalatokat és az erős színeket. Pasztellszínek, krémes világos árnyalatok használatával a terek nagyobbnak hatnak.

undefined

 

5. Használjuk ki a belmagasságot is! A szekrény tetejére tegyük fel a téli ruhákat ruhatároló dobozban. A ruhaszárítót pedig szereljük a plafonra.

undefined

 

6. Az ágy alatti tér kihasználása: A nagyobb üzletláncokban már vannak olyan tárolódobozok, amiket kifejezetten az ágy alá terveztek. Ezek a helyek kifejezetten alkalmasak a szezonális, ritkábban használt eszközök tárolására, vagy pedig szentimentális értékek elrejtésére, amit szintén csak bizonyos időszakokban veszünk elő.

undefined

 

7. Az asztalok méretét és a székek mennyiségét is érdemes átgondolnunk. Hányan lakunk jelenleg a lakásban, milyen gyakran hívunk vendégeket, milyen gyakran ülünk le az étkező asztalhoz enni? Érdemes lehet beszerezni egy olyan asztalt, ami közvetlenül a falhoz tolható vagy ketté hajtható az asztallap. Ezzel nagyon sok helyet takaríthatunk meg a hétköznapokban.

undefined

Atom

Powered by Nibbleblog