Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Lakásfelújítás társasházban – avagy hogyan legyünk jó szomszédok?

Sep 012017

 

undefined

A lakásfelújítás önmagában nagyon jó dolog, egy kis kosszal, zajjal jár, de a káosz után egy teljesen új lakás lesz a jutalmunk. De amikor társasházban lakunk, gondoljunk a körülöttünk lévőkre is. Nekik csak a zaj, és a káosz jut. Persze a lakásfelújítás ezzel jár, ezt tudja mindenki, de a lakóközösségben élés nem ilyen egyszerű. Összeszedtünk egy pár jó tanácsot melyek betartásával talán elviselhetőbbé tehető a lakásfelújítás a szomszédok számára.
Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, az első és legfontosabb elolvasni a társasház házirendjét. Ez hivatalos irat, mely magában foglalja, hogy a nap melyik szakában, milyen idő intervallumban végezhetnek a szakemberek zajos munkálatokat. Ez már egy jó kezdés, hogy tájékozódsz, és nem mellesleg pénztárca kímélő is, mert akár pénzbírsággal is sújthatók, akik a házirendet megszegik. Aztán ha a támadási felületet kiiktattuk, jó pont, ha mindenkit előre tájékoztatunk egy rövid kis üzenetben hol, mikortól, meddig zajlanak majd a lakásfelújítás munkálatai. Fontos, a közös képviselőt se hagyjuk ki a dologból, adhat további hasznos tanácsokat, illetve ha mégis nézeteltérésre kerül a sor, segíthet elsimíthatni azt.
Megkezdődik a lakásfelújítás. Első lépése általában a bontás, ami a legnagyobb porral jár, ami még csukott ajtón keresztül is kimegy akaratlanul a közösségi terekbe. Ha jó pontot szeretnénk a porral járó tevékenységek ideje alatt a lépcsőházban való felsöprés, felmosás feltétlenül az lehet. Így a közvetlen szomszédok nem viszik be azt a port a saját lakásukba, még egy konfliktus helyzet csírájában elfojtva. Célszerű ennek kapcsán úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használni. Nyilván a bontás miatt sittes zsákokat nem indokolt egyesével lehordani például a tízedik emeletről a konténerbe, de az is érthető, ha a szomszédok nem szívesen kerülgetik a lakásfelújítás végéig.
A közös területek megóvása szintén sarkalatos pont, nyilván mindenki igyekszik odafigyelni, ám ha mégis bekövetkezik a baj, a további jó kapcsolat érdekében mindenképp érdemes helyreállítani a kárt. A lakásfelújítás ideje alatt, ez még akár plusz költségünkbe sem feltétlenül kerül, csupán egy kis odafigyelésbe. A lakásfelújítás végéhez közeledve, felmerül a kérdés, mi lesz az építési hulladékkal, törmelékkel? A társas házi kukába helyezni tilos. Ha még lakásfelújítás előtt állunk, mindenképp olyan árajánlatot kérjünk a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza. Így ez a vita is kikerülhető. A lakásfelújítás befejeztével, pedig ne felejtsünk el egy rövid kis üzenet formájában, köszönetet mondani a lakóknak a megértésükért, és a türelmükért.

Atom

Powered by Nibbleblog