Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Tippek a hálószoba berendezéséhez

Aug 032020

A hálószoba, a nappalival ellentétben, ahol például vendégeket fogad vagy esetleg partikat tart, egy privát hely, ahová a nap végén elvonulhat. A hálószobát csak a családtagok használják, de ettől függetlenül érdemes ezt a helyiséget is praktikusan berendezni.
Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb szempontokat, amelyeket jó, ha szem előtt tart a ház hálószobájának berendezésekor. De egyúttal néhány kreatív javaslatot is próbálunk adni a hálószoba dekorálásához, felújításához.
Blogbejegyezésünk segítségével megpróbálunk praktikus ötleteket adni ahhoz, hogy hogyan keltheti nagyobb tér érzetét a berendezéssel vagy hogy hogyan helyezhetőek el előnyösebben a bútorok egy kisebb vagy négyszögletes szobában.

Egy kisebb hálószoba berendezése mindig nagyobb kihívást jelent, főleg az ágy elhelyezésekor. A legrosszabb elrendezés elkerülése érdekében, adunk néhány jól követhető tanácsot, melyek egy nagyon pici hálószoba esetén is jól alkalmazhatóak. Ha az ágyat egy szűk, de hosszú szobában a hosszanti falak közé teszi, akkor a szoba közepén marad egy nagyobb tér, ahova más bútorok elhelyezésére nyílik lehetősége. Ebben az esetben, azonban az éjjeliszekrény nem fér be, de ez jól helyettesíthető azzal, hogyha az ágy felé polcokat szerelünk fel. A nagyobb teret foglaló éjjeli lámpákat a mennyezetbe vagy az ágy feletti falipolcba építésével remekül ki lehet váltani.

Egy kis hálószoba esetében nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő szín kiválasztása. A fehér jól visszatükrözi a fény, így ezzel optikailag növeli a teret. Ha a fehér szín unalmassá tenné a szobát, akkor a bézs melegebb árnyalataiból vonjuk be a falakat tapétával.

A tárolási lehetőségeket egy ágyneműtartóval vagy felfele terjeszkedéssel lehet bővíteni. Az ágy esetében van lehetőség 2 vagy 3 fiókos ágyneműtartót vásárolni, de az is jó alternatíva lehet, hogyha az ágy lába alá tárolórekeszeket vagy dobozokat helyezünk el.

Egy szűk hálószoba berendezése teljesen más típusú problémákkal szembesít minket. Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy az ágyat a szoba hosszában helyezzük el, közel a szoba valamelyik végéhez.


Ideális esetben egy éjjeliszekrény számára akad még elegendő hely az ágy és a falak között. Ha még sincs lehetőség az éjjeliszekrényt a bútorok közé beilleszteni, akkor szereljen fel polcokat a rövidebb falra.

Egy gyerekszobába jó megoldás lehet egy egyszemélyes ágy vagy egy fél háttámlás szófa. Az ágyat a két hosszabb fal közé a szoba egyik felébe érdemes elhelyezni, így elegendő hely marad más bútorok és íróasztal számára. A szoba hosszát és magasságát meleg árnyalatú színekkel lehet megtörni. A szűk szobában az egymástól távolabb eső falak meleg színekkel történő festése által közelebbinek tűnnek majd, míg a hidegebb árnyalatú színekkel a távolságot erősítik fel.

undefined

 

Ha egy téglalap alakú szoba áll rendelkezésünkre, ami hosszú, azt érdemes két részre osztani. Az egyik rész legyen az alvórész ággyal, szekrényekkel, polcokkal és éjjeliszekrénnyel. A másik szobarész pedig lehet akár dolgozó-vagy pihenőrész, ahova elhelyezhető egy íróasztal vagy akár egy olvasófotel is. Az eltérő funkciót szolgáló teret válasszuk külön egy könyvespolccal vagy szőnyeggel.

Egy szűkebb hálószoba hosszanti falainak dekorálásakor eltérő formájú, illetve eltérő méretű festményeket válasszunk a falra.

Egy tetőtéri hálószoba berendezésekor ügyeljünk arra, hogy a szobát ne zsúfoljuk tele bútorokkal és gondoskodjunk a megfelelő megvilágításról, mert egy tetőtéri ablak nem biztos, hogy minden esetben tudja biztosítani azt, hogy a szoba minden részébe elegendő fény jusson. A legjobb megoldás a fali spotlámpák elhelyezése, mivel ezek jóval kevesebb helyet foglalnak, mint például egy csillár vagy állólámpa. A tetőablakra szereljen fel rolókat, ez főleg nyáron lehet fontos, mert így csökkenthető az ablakon beáramló napfény mennyisége.

 

undefined

A hálószoba berendezése előtt érdemes végig gondolni a felhasználó igényeit. Egy házaspár hálószobájában a fő bútordarab a franciaágy lesz. Gyerekszobában számításba kell vennünk azt, hogy a tanuláshoz és a játékoknak is kell helyet biztosítanunk. A hálószoba berendezését mindig a szoba használójának a szükségletei szerint kell megtervezni, de ahhoz, hogy házunk egységes megjelenését ne törjük meg, ügyeljünk arra, hogy a hálószoba dekorációs stílusa is passzoljon hozzá.

A házastársi hálószoba berendezésére az alábbi javaslatainkat tesszük:
A franciaágy végébe tegyen egy tárolórekeszes padot, amelybe, ha szüksége van rá, akkor bele lehet pakolni az ágyneműket és plédeket.
Egy különlegesen kidolgozott vagy egy klasszikus tükör elhelyezésé azért jó ötlet, mert visszatükrözi a szobába bejutó fényt és így nagyobb tér benyomását kelti.
Használjon díszpárnákat az ágyra helyezve akár egymás mellé vagy elé is letéve, de arra figyeljen oda, hogy a párnák ne érjenek túl az ágy fejtámláján.

Egy gyerekszoba berendezésénél vegyük figyelembe azt, hogy néhány év elteltével, amikor a gyerekből tini lesz, némi felújítást fog igényelni a helyiség, hogy majd alkalmazkodni tudjon a megváltozott igényekhez, hobbihoz. A falak esetében egyszerű színséma használatára törekedjünk, amely semleges színeket tartalmaz. Gondoskodjunk elegendő tárolóeszközről a játékoknak és egy nagyobb szabad felületről, ahol játszani lehet vagy akár olyan ágyra is eshet a választásunk, amely egybe van építve az íróasztallal és egy ülőpaddal is. Gyerekszobába rövid szőrű, színes és könnyen tisztítható vagy mintás szőnyeget ajánlunk, ami például lehet olyan, ami egy autóverseny-pályára hasonlít.

Lányos hálószoba kialakításakor azt javasoljuk, hogy a falakat fehérre fessék és néhány színes kiegészítővel tegyék vidámabbá, mint például szőnyeg, székek, ágytakaró. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz a szoba színének megváltoztatására, amikor a gyerkőc az ízlését gyorsan változtató tinivé válik. A falakat díszíthetjük matricákkal vagy esetleg díszcsíkokkal vagy választhatunk mintás tapétát is. A szobában elhelyezhetünk egy kis asztalkát, ami mögé felszerelünk egy tükröt a falra.

undefined

A fiúszoba esetében is azt javasoljuk, hogy természetesebb színárnyalatú falakra essen a választásunk és szövetek segítségével színesítsék a helységet. A falak lehet például bézs színűek, míg az ajtót befesthetik akár zöldre vagy a gyermek ízlése szerint. Érdemes néhány polcot felszerelni, ahova az akciófigurák kerülnek. Ügyeljünk arra is, hogy legyen pár darab puff vagy padlópárna, hogyha meglátogatják őt a barátai, akkor kényelmesen le tudjanak ülni.

 

undefined

Végezetül pedig az javasoljuk, hogy ne ragadjanak le a funkcionális összetevőknél, hogyha a hálóban a legfontosabb elem az ágy egy kényelmes matraccal és tárolókkal. Az alvóhelyünknek ezek mellett tartalmaznia kell néhány puha tapintású szövetet és nyugtató színeket a dekorációkon. Engedjük be hálószobába a természetes fényt, de biztosítsuk a besötétítés lehetőségét is, hogyha erre lenne szükségünk például egy délutáni pihenés alkalmával. Borítsd szőnyeggel A padlót a kényelem és a hangok tompítása érdekében borítsuk be szőnyegekkel. Aki szeretne, az elhelyezhet a hálószobában néhány növényt, amelyek a levegő tisztítására szolgálnak. Ezekkel még komfortosabbá tehetjük hálószobánkat, melyben minden alkalommal az örömünket leljük, akárhányszor is töltjük itt az időnket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atom

Powered by Nibbleblog