Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

A fürdőszoba felújítás folyamata

Jun 252020

Fürdőszobánk felújításának oka lehet egy új design kialakítása vagy lehet, hogy csak a műszaki felújítás ideje érkezett el. Bármelyik is legyen az ok a fürdőszoba felújítására, érdemes átgondolni az alábbi pontokat, mielőtt belekezdünk a felújítási folyamatokba. A tervezés azért is fontos, mert így már előre számolhatunk a várható kiadásokkal.

undefined

 

1. Milyen designt képzelünk el a fürdőszobába?

Ha nincs ötletünk, elképzelésünk, akkor érdemes magazinokat nézni, illetve az interneten is rengeteg fotó áll rendelkezésünkre, amiből ihletet meríthetünk ahhoz, hogy álmaink fürdőszobája elkészüljön. Van pár szempont, amit fontos szem előtt tartani:
- mekkora terület áll a rendelkezésünkre
- hány tagú család részére tervezünk fürdőszobát
- idősebb vagy esetleg mozgásában korlátozott személy fogja-e használni a fürdőszobát
- design frissítés vagy teljes felújítás a terv

undefined

 

2. Milyen összegből gazdálkodhatunk?

Jó megoldás lehet, az, hogyha listát készítünk a beszerzendő eszközökről, tárgyakról beleértve a burkolatokat, illetve a segédanyagokat is. Még jobb, ha összegeket is társítunk az elemek mellé.


3. A fürdőszoba stílusa

Válogassuk a nekünk leginkább tetsző fürdőszobák fotóit. Kényelmünk érdekében ne feledkezzünk meg a rejtett pakoló felületekről és a tároló szekrényekről sem.

undefined

 

4. Mérjük fel a pontos méreteket és ha ez meg van sort keríthetünk a terv véglegesítésére.

5. Válasszuk ki a fürdőszoba színvilágát. Ha ez meg van, akkor ennek megfelelőlen választhatunk csempét, szanitereket és padlólapot is.
Néhány kellék amire biztos, hogy szükségünk lesz:

- fürdőkád
- mosdótál
- csaptelep
- zuhanytálca
- zuhanykabin
- fürdőszobabútor
- wc
- törölközőtartó

  undefined

6. Vázlat készítése

Ilyenkor vegyük figyelembe a fürdőszoba méreteit és a berendezési tárgyak arányait, méreteit. Szakkereskedésekben van lehetőségünk kérni látványterv készítését is, melybe belekerülnek a kiválasztott berendezési tárgyak.

7. Keressen kivitelező szakembereket, akiktől kérjen árajánlatot. - A szakmailag felkészült kivitelező elengedhetetlen! Az anyagszükségletet, a megfelelő anyagok beszerzését, ha lehetőségünk van rá, bízzuk a kivitelezőre.

8. Az Ön által kiválasztott kivitelezővel alaposan beszéljék át a terveket és az anyagszükségletet.

9. Kivitelezés.

10. Fürdőszoba átvétele. Kiegészítők, piperék elhelyezése, a fürdőszoba teljes birtokbavétele, használatra kész igazítása a kiegészítőkkel.

 

 

A felújítás során, amennyiben szükséges az elektromos vezetékek és a vízcsövek cseréje, akkor jobban járunk, hogyha a régi burkolatot lebontjuk teljesen. A járófelületen esztrich betont alkalmazzunk. Ezekhez a feladatokhoz érdemes gyors kötésű anyagokat használni, mert akkor hamarabb megkezdhetjük a burkolást. Amennyiben nincs szükség a vezetékek cseréjére és a már meglévő burkolat teljesen sík, illetve megfelelően tapad a felülethez, akkor a megfelelő csemperagasztóval rátehetjük az új burkolatunkat. Ha ezzel kész vagyunk, akkor fontos, hogy az új burkolat felületét zsírtalanítsuk. Ahol nagyobb mennyiségű vízzel fog érintkezni a burkolat (például zuhanykabin alja és fala vagy akár a fürdőkád melletti falfelület), ott érdemes kenhető vízszigetelést alkalmazni, amellyel megóvjuk a burkolatot. A szigetelés megkötése után következhet a burkolás a megfelelő csemperagasztóval. (Választhatunk gyorskötésű csemperagasztót is, ezzel megrövidítve a felújítás idejét.) Ezután következhet a burkolatok közötti részek kitöltése fugázóanyaggal. A fürdőszobába érdemes vízlepergető és penészedést gátló típusú fugát választani. A burkolás befejeztével felszerelésre kerülhetnek a csaptelepek. Amennyiben a fugázóanyag teljesen megkötött, egy takarítás után már használatba is vehetjük újdonsült fürdőszobánkat.

 

Atom

Powered by Nibbleblog