Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Lakásfelújítás – Mindenképpen el kell költöznünk amíg zajlik?

Sep 262017

undefined

 

Ha lakásfelújítás, akkor az első szavak amik eszünkbe jutnak, a kosz, kupi, káosz. Célszerű a felújítás idejére kiköltözni a lakásból. De ha ez a lehetőség nem áll fent, el kell gondolkodjunk, hogyan vitelezhető ki egy lakásfelújítás költözés nélkül. Hogy ne kelljen festékszagban aludni, porban törmelékben járni, szétszórt szerszámokban botladozni. Nem egyszerű feladat, de fegyelemmel, rendezettséggel, és szervezettséggel kivitelezhető a lakásfelújítás ebben a formában is.
Az első és legfontosabb lépés a lakásfelújítás teljes körű megtervezése. Lépésről, lépésre melyik helységben kezdődjenek a munkálatok, hol folytatódjanak, és hol érjenek véget. A lakást szakaszosan, elhatárolva célratörő felújítani, amennyiben nem szeretnénk, vagy nem tudunk kiköltözni a lakásfelújítás idejére.
A folyamat nem lesz könnyű, de ha előre tervezünk, felmérjük a helyzetünket, a kereteken belül maradunk, és mindezekhez a lakásfelújítás során végig tartjuk magunkat, akkor egész elviselhető a szükséges rossz. Spontanitásunkat erre az időre kicsit tegyük félre, terv alapján, határidőket betartva haladjunk beosztás szerint. A ránk váró lakásfelújítás teljes ütemtervét össze kell egyeztetni a mindennapi élettel. Fel kell készülni mindenre, mint például a konyha felújítás ideje alatt hogyan fogunk ebédelni, vagy egyszerűen csak kávét inni, vagy esetleg a fürdőszoba felújítás ideje alatt hogyan oldjuk meg az egyszerű fogmosási folyamatot.
Amennyiben megoldható, célszerű a lakásfelújítás megkezdése előtt egy lomtalanítást végezni. Így máris kevesebb tárgyat kell logisztikázni ide-oda. Nálunk jól bevált alapszabály, hogy amit egy éve nem használtunk, az nem kell. Ez természetesen nem vonatkozik a karácsonyfadíszekre vagy egyéb alkalmi használatú dolgokra.
A mindennapi életünket be kell költöztessük egy szobába, ahol minden alapvető szükségletünket ki tudjuk elégíteni a lakásfelújítás ideje alatt is, míg a lakás többi cuccait ügyesen összepakolva kell majd tárolni. Erre is léteznek mindenféle megoldások, vannak bérelhető raktárak, ha lehetőségeink engedik ez a legcélszerűbb megoldás. Ha nincs más választásunk, a bútorokat praktikusan lapra szerelve, a felújítás idejére feleslegessé vált holmikat eldobozolva tárolhatjuk a lakásban is megfelelő logisztikával, vállalva hogy valószínűleg ahogy halad a lakásfelújítás folyamata többször is át kell pakolni a dolgokat, hogy ne akadályozza az éppen aktuális felújítási munkálatot.
Ne feledkezzünk meg a takarófóliáról, melynek segítségével be tudjuk szorítani a pormennyiség jelentős részét az éppen felújítandó helyiségbe.
Ha mindezek megvannak, kezdődhet a szakaszos, összehangolt lakásfelújítás. Minden, mindenki a megfelelő időben, és helyen legyen. Ennek leszervezése sem egyszerű feladat mindenki számára, ha lehetőség van rá, bízzunk meg egy generálkivitelezőt, aki összehangolja a munkákat, ezáltal rengeteg intézkedést, és időt megspórolva magunknak.

 

Lakásfelújítás társasházban – avagy hogyan legyünk jó szomszédok?

Sep 012017

 

undefined

A lakásfelújítás önmagában nagyon jó dolog, egy kis kosszal, zajjal jár, de a káosz után egy teljesen új lakás lesz a jutalmunk. De amikor társasházban lakunk, gondoljunk a körülöttünk lévőkre is. Nekik csak a zaj, és a káosz jut. Persze a lakásfelújítás ezzel jár, ezt tudja mindenki, de a lakóközösségben élés nem ilyen egyszerű. Összeszedtünk egy pár jó tanácsot melyek betartásával talán elviselhetőbbé tehető a lakásfelújítás a szomszédok számára.
Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, az első és legfontosabb elolvasni a társasház házirendjét. Ez hivatalos irat, mely magában foglalja, hogy a nap melyik szakában, milyen idő intervallumban végezhetnek a szakemberek zajos munkálatokat. Ez már egy jó kezdés, hogy tájékozódsz, és nem mellesleg pénztárca kímélő is, mert akár pénzbírsággal is sújthatók, akik a házirendet megszegik. Aztán ha a támadási felületet kiiktattuk, jó pont, ha mindenkit előre tájékoztatunk egy rövid kis üzenetben hol, mikortól, meddig zajlanak majd a lakásfelújítás munkálatai. Fontos, a közös képviselőt se hagyjuk ki a dologból, adhat további hasznos tanácsokat, illetve ha mégis nézeteltérésre kerül a sor, segíthet elsimíthatni azt.
Megkezdődik a lakásfelújítás. Első lépése általában a bontás, ami a legnagyobb porral jár, ami még csukott ajtón keresztül is kimegy akaratlanul a közösségi terekbe. Ha jó pontot szeretnénk a porral járó tevékenységek ideje alatt a lépcsőházban való felsöprés, felmosás feltétlenül az lehet. Így a közvetlen szomszédok nem viszik be azt a port a saját lakásukba, még egy konfliktus helyzet csírájában elfojtva. Célszerű ennek kapcsán úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használni. Nyilván a bontás miatt sittes zsákokat nem indokolt egyesével lehordani például a tízedik emeletről a konténerbe, de az is érthető, ha a szomszédok nem szívesen kerülgetik a lakásfelújítás végéig.
A közös területek megóvása szintén sarkalatos pont, nyilván mindenki igyekszik odafigyelni, ám ha mégis bekövetkezik a baj, a további jó kapcsolat érdekében mindenképp érdemes helyreállítani a kárt. A lakásfelújítás ideje alatt, ez még akár plusz költségünkbe sem feltétlenül kerül, csupán egy kis odafigyelésbe. A lakásfelújítás végéhez közeledve, felmerül a kérdés, mi lesz az építési hulladékkal, törmelékkel? A társas házi kukába helyezni tilos. Ha még lakásfelújítás előtt állunk, mindenképp olyan árajánlatot kérjünk a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza. Így ez a vita is kikerülhető. A lakásfelújítás befejeztével, pedig ne felejtsünk el egy rövid kis üzenet formájában, köszönetet mondani a lakóknak a megértésükért, és a türelmükért.

Jó tanácsok az átláthatóbb lakásfelújításért – Vagyis mire kell készülni teljes körű lakásfelújítás során a gyakorlatban:

Sep 012017

undefined

Ha megvannak az elképzelések, a pénzügyi terv, és a kivitelező is, kezdődhet a lakásfelújítás.
Minden lakásfelújítás eleje, - és egyben a felfordulás kezdete – a kőműves munka. Új terek kialakításához elengedhetetlen. Legtöbbször hatalmas kosszal, és zajjal járó munkafolyamat. Célszerű időben felkészülni rá, mindent letakarni, amit lehet kihordani. Teljes körű lakásfelújítás során érdemes elgondolkodni a hőszigetelő ablakok, ajtók vásárlásán. Az áruk az évek során bőségesen megtérül, főleg akkor, ha szakember segítségét kérve sikerül időtálló, minőségi terméket választanunk.
Sok házban, lakásban még a régi villanyvezetékek futnak, amit lakásfelújítás során mindenképpen javasolt lecseréltetni. A régi idők vezetékeinek fele ennyi áramot nem kellett továbbítaniuk, így a mai háztartásban fellelhető eszközök egyidejű működtetésével, nagy terhelés éri őket, melynek hatására el is éghetnek a falban. A ház újra vezetékezésénél érdemes újra gondolni a konnektorok helyét is. Így nemcsak komfortos lesz a lakás, de a nem túl esztétikusan mindenfelé futó vezetékektől és elosztóktól is megszabadulhatunk. A víz, és gázvezetékekre is érdemes odafigyelni, amennyiben a falban futó csövek és vezetékek elavultak, érdemes azokat is korszerű rendszerre cserélni, hosszú távon ez is megtérül.
Ha házunk szerkezetileg megújult, jöhet az esztétikai lakásfelújítás, mint burkolás, festés, vagy tapétázás. Ennek kiválasztása legtöbbször a hölgyek kedvenc része a lakásfelújítás során. Ma már rengeteg féle lehetőség közül válogathatunk, mind hideg, mind meleg burkolat esetén. Ha burkolatunkat is sikerült kiválasztani, és a helyére került minden, jöhetnek az utolsó simítások, a falak kifestése, vagy kitapétázása. Festés esetén érdemes jó előre felmérni falunk állapotát, le kell-e kaparni az előző rétegeket, elég egyenletes-e, nem lenne-e érdemesebb új vakolatot tetetni. Amennyiben a lakásban vannak olyan kihasználatlan helységek, amiknek jelenleg még nincs funkciójuk, de a jövőben például gyerekszoba lesz belőle, érdemes fehérre festetni, mert az könnyen átszínezhető bármilyen színre a későbbiek folyamán.

Jó tanácsok az átláthatóbb lakásfelújításért – Vagyis mire kell készülni teljes körű lakásfelújítás során elméletben:

Sep 012017

undefined

A Lakásfelújítás elkezdése sosem egyszerű dolog, de ha mindent előre megtervezünk, a felfordulással töltött idő is lerövidül.
Első körben érdemes végiggondolni jó alaposan mit is szeretnénk végeredményül látni. Érdemes rákeresni ezzel foglalkozó weboldalakon, vagy esetleg magazinokat lapozgatni, kicsit tájékozódni a teljes körű lakásfelújítás előtt.
Amikor összeáll a kép, és megtaláljuk azt a stílus vonalat melyet a lakásfelújítás során követni kívánunk, javasolt összeegyeztetni az álmunkat a valósággal. Célszerű tájékozódni, az épület szerkezete, és beosztása mit bír, mit enged, ez lehet az első akadály.
Ha igazi nagy lakásfelújítás kerül sorra, azon célszerű egyszerre túlesni, így nem kell több alkalommal is szétverni mindent, és hosszú időkig csatatérben élni.
A pénzügyi korlátokat szintén érdemes felmérni. A lakásfelújítás megkezdése előtt nagyon fontos, még jó előre meghatározni mire van pénzünk, mennyit szeretnénk költeni. Ha például fürdőszoba felújítás során csempét szeretnénk cserélni, mert a régi már kopott, a fuga is potyog, vagy egyszerűen csak nem tetszik, újra vágyunk, nem elegendő ha csak az új csempe árával kalkulálunk. A régi csempét le kell verni, az új csempéhez ragasztó, és fuga anyag is kell, és természetesen a szakember munkadíja is ehhez a számlához írható. Egy pénzügyi terv készítése sokat segíthet a lakásfelújítás átláthatóbbá tételében.
Ha tervünk fejben összeállt, és felmértük korlátainkat is, kezdődhet a lakásfelújítás. Teljes körű lakásfelújítás esetén, célszerű egy kivitelezőre bízni az összes munka elvégzését. Ezzel rengeteg időt, energiát is spórolunk. Ha egy kivitelezőt felfogadunk, ő segít összeegyeztetni a munkafolyamatokat a megfelelő sorrendben. Nélküle egyedül kellene tartanunk a kapcsolatot a kőműves brigáddal, a burkolókkal, a villanyszerelővel, a vizessel, a gázossal, a festőkkel, aminek legtöbbször összezavarodott lakás tulajdonos, és egymásra mutogató dühös munkások a végeredménye. Persze ha szeretnénk saját kézből irányítani a dolgokat, és erre időnk, energiánk és megfelelő rátermettségünk van, kivitelező nélkül is megoldható a lakásfelújítás. Ezt is javasolt előre eldöntenünk mikor szóba kerül a lakásfelújítás.

Atom

Powered by Nibbleblog