Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Helytakarékos lakberendezési tanácsok

Mar 032020

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. A kis lakások ötletes berendezése nem is olyan nehéz feladat, mint azt elsőre sokan gondolják. Az egyik legfontosabb dolog a rendszerezés, mert ha a tárgyaknak nincs meg az állandó helye, akkor könnyen el lehet úszni az ide-oda letett dolgok között, hiszen egy kis lakásban a kevés elől hagyott dolog is a rendetlenség érzését kelti.

Következzenek lakberendezési tippeink kis lakásokhoz!

1. Legyenek helytakarékos bútorok a lakásban: használjuk ki a sarkokat is például egy sarokpolc elhelyezésével vagy akár egy kisebb cipős szekrényt is beállíthatunk a sarokba. Ne feledkezzünk meg a szoba- és szekrényajtókról sem, hiszen ezek is rakodófelületek lehetnek! Akaszthatunk rájuk tárolókat, amikbe belekerülhetnek a papucsok, törölközők vagy akár tisztítószerek is.

undefined

 

2. Rendszerezzünk a bútorokon belül is: a fiókokban elhelyezhetünk dobozokat, kisebb tárolókat, amikkel külön választhatjuk dolgainkat. Ha nem jut saját fiók a zokniknak, akkor felezzük meg egy dobozzal a fiókot és tegyük a másik felébe a fehérneműket. Így már nem fognak összekeveredni.

undefined

 

3. Jöhet az optikai csalódás! Kis területű helyiségekben jó megoldás lehet egy nagyobb tükörfelületet tervezni, lehet egy fél falnyi, de akár egy egész is. Ezzel térnagyobbító hatást érünk el, duplájának fogjuk érzékelni az eleve kis alapterületű szobát. Apró fürdőszobákban érdemes ezt a módszert alkalmazni, hiszen tükörre szükség van, így máris két problémát oldottunk meg.

undefined

 

4. Használjuk a színek erejét is! Ha csak egy-egy falrészt festünk más színűre, ezzel növelhetjük a szoba nagyságát, legalábbis érzetre nagyobbnak tűnik majd. Fontos viszont, hogy kis lakásban ne alkalmazzunk túl sötét árnyalatokat és az erős színeket. Pasztellszínek, krémes világos árnyalatok használatával a terek nagyobbnak hatnak.

undefined

 

5. Használjuk ki a belmagasságot is! A szekrény tetejére tegyük fel a téli ruhákat ruhatároló dobozban. A ruhaszárítót pedig szereljük a plafonra.

undefined

 

6. Az ágy alatti tér kihasználása: A nagyobb üzletláncokban már vannak olyan tárolódobozok, amiket kifejezetten az ágy alá terveztek. Ezek a helyek kifejezetten alkalmasak a szezonális, ritkábban használt eszközök tárolására, vagy pedig szentimentális értékek elrejtésére, amit szintén csak bizonyos időszakokban veszünk elő.

undefined

 

7. Az asztalok méretét és a székek mennyiségét is érdemes átgondolnunk. Hányan lakunk jelenleg a lakásban, milyen gyakran hívunk vendégeket, milyen gyakran ülünk le az étkező asztalhoz enni? Érdemes lehet beszerezni egy olyan asztalt, ami közvetlenül a falhoz tolható vagy ketté hajtható az asztallap. Ezzel nagyon sok helyet takaríthatunk meg a hétköznapokban.

undefined

Hőszigetelési kisokos

May 292019

Egyre többet szóba hozzuk hétköznapjainkban is, hogy valahogy csökkentenünk kellene a fűtési költségeket. Ezt szeretnénk az alábbiakban kicsit részletesebben is körbejárni.


Miért hőszigeteljünk?


Ha meglévő épületünk hőtechnikai / energetikai korszerűsítéséről, felújításáról van szó, akkor a legegyszerűbb válasz az, hogy azért, mert megéri! Hisz ez egy gyorsan megtérülő beruházás. Az energetikai korszerűsítés költsége belátható időn belül megtérül a kisebb energia költségek miatt.


Házunk / lakásunk hőszigetelendő területei – mivel kezdjük?


Falak
Ennek a legnagyobb a részaránya, hiszen általában ennek a legnagyobb a felülete, a többi felülethez képest. Ha az épület a 80-as, 90-es években vagy később készült, akkor már a rendelkezésre álló sokkal jobb hőszigetelő képességű falazóblokkból épültek a külső falak. A hőveszteség így kisebb, mint a korábban készült épületeknél.

undefined

 

Tető
A tető felülete jóval kisebb szokott lenni a falakénál, viszont helyzeténél fogva, mivel a hő felfelé száll, így nagyobb a szerepe az épület hőveszteségében. Amennyiben beépítetlen padlásterünk van, akkor a padlásfödém hőszigetelését növeljük. A hőszigetelés tetejét pl. OSB lemezzel fedhetjük be.

undefined

 

Nyílászárók
Ha régi ablakaink már elvetemedettek, rosszul zárhatóak és nagyok a szárny és tok közötti rések, akkor az ablakcsere az egyik leghamarabb elvégzendő energetikai korszerűsítési feladat. Manapság kiváló légzárású ablakokat építenek be gumi profiltömítésekkel. Az ablakcsere után érdemes gondoskodni arról, hogy a belső térben ne dúsuljon fel a pára, ami párakicsapódás formájában károkat tud okozni és a falak ilyenkor rendszerint elkezdenek penészedni. Ezt gyakoribb ablaknyitással vagy részszellőző beépítéssel elkerülhetjük.

undefined

 

Milyen hőszigetelő anyagokat használjunk és milyet ne?


A hőszigetelő anyagokat elsősorban anyaguk alapján osztályozzuk.
1.Polisztirolhab (közismertebb néven hungarocell)

- 2 fajtája van:


Normál („EPS”- expandált): a kis fehér golyócskákba zárt levegőnek köszönheti jó hőszigetelő képességét és ez miatt óvni kell az átnedvesedéstől, mert akkor nagyon könnyen elveszítheti ezt a tulajdonságát.


Zártcellás („XPS”- extrudált): a normál hab nedvességre való érzékenységét ezzel a polisztirolhabbal küszöbölik ki, hiszen zárt pórusaiba a víz nem tud behatolni. Az extrudált hab nagyobb szilárdsággal rendelkezik, mint az EPS, de vizes környezetben (például talajjal érintkező részen, padló alatt, épület lábazatnál) nélkülözhetetlen.

 

2. Kőzetgyapot
A vizes környezetek kivételével ugyanazon területekre alkalmazhatók, mint a polisztirol hab. Az EPS-el szemben tűzálló, igen jó páraáteresztő, és párára, nedvességre kevésbé érzékeny. A házak külső falainak hőszigetelésére a tűzállósága miatt nélkülözhetetlen az előírások miatt.

 

Kevésbé használatos hőszigetelő anyagok
PYR hab – hűtőszekrények hőszigetelésénél alkalmazzák
PUR hab – hézagkitöltő anyagként használják főleg nyílászáróknál


További hőszigetelő anyagok:
Üveghab, kenderbeton, cellulóz szigetelés, keramzit golyó

2019. Lakásfelújítási trendjei

May 022019

Amikor az ember a lakásfelújítás szakaszában a szoba festés szakaszához érkezik, számos kérdés merülhet fel benne. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy miként igazodjon el a trendek világában, és hogyan találja meg az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő megoldásokat. Mindig jön valami új őrület, egy új anyag, szín vagy forma, mely az adott időszakra meghódítja a lakásfelújítás világát. Most foglalkozzunk kicsit azzal, hogy mik lesznek a menő színárnyalatok idén. A 2018-as trendekkel ellentétben 2019-ben sokkal inkább a mai életstílushoz passzoló, úttörő, kísérletező színek fognak uralkodni mind a falfestés, mind a tapétázás során. Nézzük csak meg részletesebben!
- Méregzöld árnyalatok - egy ilyen falszín remekül mutat a hálószobában vagy akár egy nappaliban is.

undefined

- Enyhe kék – Ez egy rendkívül elegáns, energiával teli színhatást kölcsönöz a helyiségeknek. Sokan hidegnek tartják ezt a színt, pedig derűt, békét sugároz. Az intelligencia, a tisztaság és a bizalom jelképe. Világos változatai egyszerre stimulálnak és nyugtatnak, de a sötétkék sem korbácsolja fel az érzelmeket.

undefined

-Naplemente sárga – legyen szó akár vibráló sárgáról vagy narancssárgáról, mindkettő remekül passzol a natúr, természetes árnyalatokkal berendezett enteriőrökbe. Otthonossá varázsolja lakásunkat, ám vigyázni kell, hogy a használatukkal ne essünk túlzásba!

undefined

- Bazsarózsaszín – az élénk rózsaszín árnyalatokat a pasztellesebb, természetesebb színek váltották fel, melyek sokkal időtállóbbak és akár textilekre vagy nagyobb falfelületekre is kerülhetnek.

undefined

-Drágakövek színei – ametisztlila, rubinvörös, zafírkék…csodálatos, élettel teli árnyalatok! Jelenjenek meg textileken, falfelületeken vagy nagyobb bútorokon, mint például a konyhaszekrényeken.

undefined

-Nyers fa - A tradicionális bézs helyett izgalmas, új árnyalatot jelent a nyers fa színe. Nagyszerűen mutat egy kisebb helyiségben. Például dolgozószoba vagy előszoba.

undefined

Amennyiben sikerült kiválasztanunk számunkra legmegnyerőbb stílust, a szobafestés után a festett falakat földobhatjuk falmatricákkal is. Ezek közül nagyon mutatósak azok az apró mintásak, ahol az egyes darabokat (pöttyök, szívek, plusz jelek) viszonylag szabálytalanul ragasztjuk fel. Idén sem megy ki a divatból a tapétázás, a trendérzékenyeknek leginkább a nagyobb geometrikus mintákat, vagy a dzsungelszerű, növényi motívumokat ábrázoló tapétákat érdemes választaniuk.
Ha valami igazán egyedi faldekorációt szeretnénk, ami biztosan nem köszön vissza az ismerőseinknél, gondolkodhatunk művészi falgrafikán. Sok tehetséges grafikust találni, aki a falfelületeket egyedi festéssel vagy grafikával tölti be.
De aki ragaszkodik a kicsit letisztultabb lakberendezési stílusokhoz, azoknak van egy jó hírünk, hiszen minden modern technológia ellenére a klasszikusok sosem mennek ki a divatból: a fa, a kerámia, antik bútordarabok, természetes kövek. De ez így van rendjén!

Hogyan válasszunk konyhabútort?

May 022019

A konyha a családi életben fontos szerepet tölt be. Itt kezdjük a reggeleinket, itt főzzük az ebédet, itt zajlanak le a családi és baráti összejövetelek, születésnapok. Éppen ezért helyes kialakítása és berendezése lakásunk otthonosságának alapvető kulcsa. Az alábbi cikkben néhány tippet adunk a helyes konyhabútor megválasztásához.
Mielőtt konyhabútort vásárolunk, akkor a stílust, a pontos méreteket és a bútor anyagát is meg kell határoznunk. El kell dönteni, hogy számunkra az egyediség, az értékállóság vagy a praktikusság fontos. Az igazán jó minőségű, drága konyhabútorokat nem mindenki engedheti meg magának, de érdemes az értékállóbb változattal kalkulálni. Az anyagválasztás tekintetében gondoljunk a fogantyúkra és szegélyekre is.
Az is fontos, hogy legyen egy tágas, könnyen tisztítható felület az ételek elkészítéséhez, és lehetőleg ennek közelében helyezkedjenek el az ehhez szükséges evőeszközök, edények.
A konyhabútor anyagán és a kiegészítők formáján felül a szín is sokat számít. A világos felületeket sokan választják. Egyrészt azért, mert divatos, másrészt mert sokkal világosabb lesz tőle a helyiségünk. Persze lehet élénkebb színekben is gondolkodni. A sötétebb árnyalatú konyhabútorokat sokszor azért választják, mert eleganciát sugároznak. Ügyeljünk arra is, hogy a konyha dekorációja összhangban legyen a házunk stílusával. Ha konyhabútor vásárlását tervezi, akkor célszerű lemérni a rendelkezésre álló helyet és tájékozódni az aktuális trendekről. A tökéletes összehatást fokozhatjuk 1-1 olyan elemmel, ami sajátos karaktert ad a konyhánknak. Például egy színes váza az asztalon vagy egy piros kávéfőző. Ezeket a részleteket, azonban nem könnyű megalkotni, ha megtehetjük érdemes lakberendező segítségét kérni.

undefined

Lakásfelújítás – Mindenképpen el kell költöznünk amíg zajlik?

Sep 262017

undefined

 

Ha lakásfelújítás, akkor az első szavak amik eszünkbe jutnak, a kosz, kupi, káosz. Célszerű a felújítás idejére kiköltözni a lakásból. De ha ez a lehetőség nem áll fent, el kell gondolkodjunk, hogyan vitelezhető ki egy lakásfelújítás költözés nélkül. Hogy ne kelljen festékszagban aludni, porban törmelékben járni, szétszórt szerszámokban botladozni. Nem egyszerű feladat, de fegyelemmel, rendezettséggel, és szervezettséggel kivitelezhető a lakásfelújítás ebben a formában is.
Az első és legfontosabb lépés a lakásfelújítás teljes körű megtervezése. Lépésről, lépésre melyik helységben kezdődjenek a munkálatok, hol folytatódjanak, és hol érjenek véget. A lakást szakaszosan, elhatárolva célratörő felújítani, amennyiben nem szeretnénk, vagy nem tudunk kiköltözni a lakásfelújítás idejére.
A folyamat nem lesz könnyű, de ha előre tervezünk, felmérjük a helyzetünket, a kereteken belül maradunk, és mindezekhez a lakásfelújítás során végig tartjuk magunkat, akkor egész elviselhető a szükséges rossz. Spontanitásunkat erre az időre kicsit tegyük félre, terv alapján, határidőket betartva haladjunk beosztás szerint. A ránk váró lakásfelújítás teljes ütemtervét össze kell egyeztetni a mindennapi élettel. Fel kell készülni mindenre, mint például a konyha felújítás ideje alatt hogyan fogunk ebédelni, vagy egyszerűen csak kávét inni, vagy esetleg a fürdőszoba felújítás ideje alatt hogyan oldjuk meg az egyszerű fogmosási folyamatot.
Amennyiben megoldható, célszerű a lakásfelújítás megkezdése előtt egy lomtalanítást végezni. Így máris kevesebb tárgyat kell logisztikázni ide-oda. Nálunk jól bevált alapszabály, hogy amit egy éve nem használtunk, az nem kell. Ez természetesen nem vonatkozik a karácsonyfadíszekre vagy egyéb alkalmi használatú dolgokra.
A mindennapi életünket be kell költöztessük egy szobába, ahol minden alapvető szükségletünket ki tudjuk elégíteni a lakásfelújítás ideje alatt is, míg a lakás többi cuccait ügyesen összepakolva kell majd tárolni. Erre is léteznek mindenféle megoldások, vannak bérelhető raktárak, ha lehetőségeink engedik ez a legcélszerűbb megoldás. Ha nincs más választásunk, a bútorokat praktikusan lapra szerelve, a felújítás idejére feleslegessé vált holmikat eldobozolva tárolhatjuk a lakásban is megfelelő logisztikával, vállalva hogy valószínűleg ahogy halad a lakásfelújítás folyamata többször is át kell pakolni a dolgokat, hogy ne akadályozza az éppen aktuális felújítási munkálatot.
Ne feledkezzünk meg a takarófóliáról, melynek segítségével be tudjuk szorítani a pormennyiség jelentős részét az éppen felújítandó helyiségbe.
Ha mindezek megvannak, kezdődhet a szakaszos, összehangolt lakásfelújítás. Minden, mindenki a megfelelő időben, és helyen legyen. Ennek leszervezése sem egyszerű feladat mindenki számára, ha lehetőség van rá, bízzunk meg egy generálkivitelezőt, aki összehangolja a munkákat, ezáltal rengeteg intézkedést, és időt megspórolva magunknak.

 

Lakásfelújítás társasházban – avagy hogyan legyünk jó szomszédok?

Sep 012017

 

undefined

A lakásfelújítás önmagában nagyon jó dolog, egy kis kosszal, zajjal jár, de a káosz után egy teljesen új lakás lesz a jutalmunk. De amikor társasházban lakunk, gondoljunk a körülöttünk lévőkre is. Nekik csak a zaj, és a káosz jut. Persze a lakásfelújítás ezzel jár, ezt tudja mindenki, de a lakóközösségben élés nem ilyen egyszerű. Összeszedtünk egy pár jó tanácsot melyek betartásával talán elviselhetőbbé tehető a lakásfelújítás a szomszédok számára.
Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, az első és legfontosabb elolvasni a társasház házirendjét. Ez hivatalos irat, mely magában foglalja, hogy a nap melyik szakában, milyen idő intervallumban végezhetnek a szakemberek zajos munkálatokat. Ez már egy jó kezdés, hogy tájékozódsz, és nem mellesleg pénztárca kímélő is, mert akár pénzbírsággal is sújthatók, akik a házirendet megszegik. Aztán ha a támadási felületet kiiktattuk, jó pont, ha mindenkit előre tájékoztatunk egy rövid kis üzenetben hol, mikortól, meddig zajlanak majd a lakásfelújítás munkálatai. Fontos, a közös képviselőt se hagyjuk ki a dologból, adhat további hasznos tanácsokat, illetve ha mégis nézeteltérésre kerül a sor, segíthet elsimíthatni azt.
Megkezdődik a lakásfelújítás. Első lépése általában a bontás, ami a legnagyobb porral jár, ami még csukott ajtón keresztül is kimegy akaratlanul a közösségi terekbe. Ha jó pontot szeretnénk a porral járó tevékenységek ideje alatt a lépcsőházban való felsöprés, felmosás feltétlenül az lehet. Így a közvetlen szomszédok nem viszik be azt a port a saját lakásukba, még egy konfliktus helyzet csírájában elfojtva. Célszerű ennek kapcsán úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használni. Nyilván a bontás miatt sittes zsákokat nem indokolt egyesével lehordani például a tízedik emeletről a konténerbe, de az is érthető, ha a szomszédok nem szívesen kerülgetik a lakásfelújítás végéig.
A közös területek megóvása szintén sarkalatos pont, nyilván mindenki igyekszik odafigyelni, ám ha mégis bekövetkezik a baj, a további jó kapcsolat érdekében mindenképp érdemes helyreállítani a kárt. A lakásfelújítás ideje alatt, ez még akár plusz költségünkbe sem feltétlenül kerül, csupán egy kis odafigyelésbe. A lakásfelújítás végéhez közeledve, felmerül a kérdés, mi lesz az építési hulladékkal, törmelékkel? A társas házi kukába helyezni tilos. Ha még lakásfelújítás előtt állunk, mindenképp olyan árajánlatot kérjünk a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza. Így ez a vita is kikerülhető. A lakásfelújítás befejeztével, pedig ne felejtsünk el egy rövid kis üzenet formájában, köszönetet mondani a lakóknak a megértésükért, és a türelmükért.

Atom

Powered by Nibbleblog