Lakásfelújítás A-Z-ig

Hasznos tanácsok felújítóknak!

Előszoba berendezési tippek

Sep 292020

Az előszoba a házunk azon része, ahová legelőször érkezünk meg és itt ér minket az első benyomás a lakásról. Fontos, hogy az előszoba funkciójában megfeleljen néhány szempontnak. Azt valljuk, hogy az előszoba berendezése és dekorációja harmóniában legyen otthonunk összképével, akárcsak a hálószoba vagy a nappali. De most térjünk vissza a szempontokra. Legelső szempont az, hogy alkalmas legyen az öltözködésre, mivel itt vesszük fel és le a kabátokat, cipőket, ezért jó, ha elegendő tér áll rendelkezésünkre ehhez. Fontos szempont az is, hogy ezeket tudjuk tárolni is valahol, illetve nem árt, ha elhelyezünk egy ülőalkalmatosságot is, ami megkönnyíti életünket a cipő fel-és levételénél. Az összes cipőnket nem érdemes itt tárolni, csak az adott szezonban leggyakrabban használt darabokat. Az alkalmi vagy másik évszakban használt cipők kerüljenek máshova, ha megoldható.

Milyen bútorokat célszerű beszerezni?

A bútorboltokban találkozhatunk komplett előszobafalakkal, melyek minden elemét tartalmazzák egy praktikus előszobának. Ezek általában egy kisebb cipős szekrényből, egy akasztós részből, egy padból és egy tükörből állnak. Ezeket az elemeket külön-külön is megvásárolhatjuk, hogyha nem fix előszoba szettet képzelünk el előszobánkba. Ugyan nagyobb befektetés egy plafontól a padlóig tartó beépített szerkény, de elképesztő mennyiségű ruhát és cipőt vagy akár háztartási eszközt is el tud nyelni és ha világos színűt választunk, akkor még össze sem nyomja a szobát.

undefined

 

A fogasok vagy akasztók nélkülözhetetlen kellékei az előszobának. Ezekre akaszthatjuk a leggyakrabban használt kabátokat, de egy kisebb akasztós szekrény is praktikus megoldás lehet az éppen nem használt darabok tárolására. A fogasok és az akasztók mennyiségének megválasztásakor elsősorban azt vegyük figyelembe, hogy hányan élünk a lakásban, kinek hány darab kabátja, mellénye, pulóvere van, amit ott szeretne tárolni. Mindenképpen kell belőle annyi, hogy minden kényelmesen elférjen és érdemes néhányat pluszba beszerezni, hogy ha vendégek éreznek, akkor az ő kabátjaiknak is legyen hely. Egy fiókos komódot is érdemes beszerezni, ahová az apróbb tárgyakat tehetjük el. Szintén nélkülözhetetlen elem a tükör is. és valamilyen ülőbútor is. Ha kevés hely áll a rendelkezésünkre, akkor ne zsúfoljuk tele bútorokkal előszobánkat, hanem inkább a praktikumra próbáljunk törekedni.

Milyen legyen az előszoba megvilágítása?

A legjobb megoldás az, hogyha minél több természetes fény szűrődik be, de ha ez nem megoldható, akkor célszerű üveges bejárati ajtót választanunk. Hangulatvilágítás ebben a helyiségben nem szükséges, inkább arra próbáljunk törekedni, hogy a fő fényforrás elegendő fényt adjon, ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk magunkat a tükörben indulás előtt.

undefined

 

Az előszoba burkolata

Egy előszobába mindenképp olyan burkolatot érdemes választani, amit könnyű tisztán tartani. Egy kisebb méretű előszoba esetében például csalhatunk azzal, hogy ha nem használunk burkolatváltókat, hanem ugyanazt a burkolatot alkalmazzuk, amit a ház többi helységeiben, legyen szó akár kerámia járólapról, akár laminált padlóról. A falak itt is koszolódnak, így tapéta helyett inkább például kő hatású burkolólapok elhelyezését javasoljuk ebben a helységben.

undefined

 

Szőnyeg az előszobában. Tegyünk vagy ne?

Nehéz eldönteni ezt, mert bár remekül feldobja a teret és barátságosabb hangulatot kölcsönöz neki, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy állandó kosznak van kitéve. Éppen ezért semmiképp ne essen a választásunk kényes anyagú szőnyegre, hiszen gyakran kell tisztítanunk. Egy mosható rongyszőnyeg viszont nagyon jó választás, mert ezt bármikor kimoshatjuk mosógépben. Színben érdemes a függönyök vagy bútorok színéhez illőt választani, de ha van rá lehetőségünk, akkor inkább sötétebb árnyalatú szőnyegre essen a választásunk, mivel ezen kevésbé észrevehetőek a foltok.

undefined

Ötletek kis konyhák berendezéséhez

Sep 012020

Az alábbi blogbejegyzésünkben olyan praktikákat és trükköket mutatunk be, amelyek segítségével a legkisebb, legszűkebb konyhában is teret nyerhetnek.
Minden konyhában alapkelléknek számít a mosogató. Az alatta lévő helyet érdemes kihasználni például 1-2 fémpolc elhelyezésével vagy kampók felszerelésével, így máris több pakolási hely áll a rendelkezésünkre. Amit csak lehet, azt beépített szekrényes megoldással oldjuk meg.

undefined


Akár a szemetes fiókot is kihúzhatóvá lehet alakítani. A munkapult alá egy kigördíthető konyhaszekrény elhelyezése remek ötlet, hiszen akár konyhaszigetként is funkcionálhat és kevés helyet is foglal.

undefined

Nagyon helytakarékos megoldás lehet az, hogyha egy lehajtható lapot rögzítünk a falra, mivel ezt lehajtva meg is van oldva az étkezőasztal kérdése. A felakasztható konyhai eszközöket érdemes a falon elhelyezni, így ismét felszabadult egy kevés hely a pulton. Fontos szempont az is, hogy kis konyha esetében érdemes világos bútort választani és figyeljünk oda arra is, hogy ne alkalmazzunk sötét színeket, csak maximum néhány kiegészítő esetében. A konyha belmagasságától függően a szekrény tetejére el lehet helyezni kosárkákat is, amik szintén plusz hellyel szolgálnak pakolás szempontjából. A kinyíló ajtó belsejére akár egy fém irattartót is felrakhatunk, ami szolgálhat a sütőpapír és a fóliák tárolására. A felső konyhaszekrény alá, ha felszerelünk egy karnist, akkor arra felakaszthatunk kis kosarakat, amik például a fűszertartók helyéül szolgálhatnak. Kis konyha esetében jól elhelyezett világítással tovább növelhetjük a helység előnyeit. A függő lámpák felfelé irányítják a tekintetet és általuk hosszabbnak tűnik a konyha és emellett elegáns dekorációs elemnek is számít.

undefined

Amennyiben egy kisebb konyha van a tulajdonunkban, érdemes az alábbi tippeket is megfogadnunk:
- Évente egyszer selejtezzük ki a nem használt eszközöket és edényeket vagy amire nincs szükségünk
- Ne halmozzunk fel a szükségesnél több csészét, evőeszközt vagy tányérkészletet
- A takarítás megkönnyítése céljából határozzuk meg a konyhai eszközök helyét. A gyakrabban használt tárgyakat, eszközöket tegyük elérhető helyre, viszont a kevésbé használatban lévő konyhagépeket dobozoljuk be és tegyük el például a kamrába.
- Ha ritkán fogadunk nagyobb létszámú vendégeket, akkor minimalizáljuk az ülőhelyek számát
- Amennyiben ritkán főzünk, akkor a hűtőt akár egy másik helységben is elhelyezhetjük (Például az előszobában)

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel megkönnyítettük sokak életét és hasznát is veszik majd a közeljövőben.

Tippek a hálószoba berendezéséhez

Aug 032020

A hálószoba, a nappalival ellentétben, ahol például vendégeket fogad vagy esetleg partikat tart, egy privát hely, ahová a nap végén elvonulhat. A hálószobát csak a családtagok használják, de ettől függetlenül érdemes ezt a helyiséget is praktikusan berendezni.
Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb szempontokat, amelyeket jó, ha szem előtt tart a ház hálószobájának berendezésekor. De egyúttal néhány kreatív javaslatot is próbálunk adni a hálószoba dekorálásához, felújításához.
Blogbejegyezésünk segítségével megpróbálunk praktikus ötleteket adni ahhoz, hogy hogyan keltheti nagyobb tér érzetét a berendezéssel vagy hogy hogyan helyezhetőek el előnyösebben a bútorok egy kisebb vagy négyszögletes szobában.

Egy kisebb hálószoba berendezése mindig nagyobb kihívást jelent, főleg az ágy elhelyezésekor. A legrosszabb elrendezés elkerülése érdekében, adunk néhány jól követhető tanácsot, melyek egy nagyon pici hálószoba esetén is jól alkalmazhatóak. Ha az ágyat egy szűk, de hosszú szobában a hosszanti falak közé teszi, akkor a szoba közepén marad egy nagyobb tér, ahova más bútorok elhelyezésére nyílik lehetősége. Ebben az esetben, azonban az éjjeliszekrény nem fér be, de ez jól helyettesíthető azzal, hogyha az ágy felé polcokat szerelünk fel. A nagyobb teret foglaló éjjeli lámpákat a mennyezetbe vagy az ágy feletti falipolcba építésével remekül ki lehet váltani.

Egy kis hálószoba esetében nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő szín kiválasztása. A fehér jól visszatükrözi a fény, így ezzel optikailag növeli a teret. Ha a fehér szín unalmassá tenné a szobát, akkor a bézs melegebb árnyalataiból vonjuk be a falakat tapétával.

A tárolási lehetőségeket egy ágyneműtartóval vagy felfele terjeszkedéssel lehet bővíteni. Az ágy esetében van lehetőség 2 vagy 3 fiókos ágyneműtartót vásárolni, de az is jó alternatíva lehet, hogyha az ágy lába alá tárolórekeszeket vagy dobozokat helyezünk el.

Egy szűk hálószoba berendezése teljesen más típusú problémákkal szembesít minket. Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy az ágyat a szoba hosszában helyezzük el, közel a szoba valamelyik végéhez.


Ideális esetben egy éjjeliszekrény számára akad még elegendő hely az ágy és a falak között. Ha még sincs lehetőség az éjjeliszekrényt a bútorok közé beilleszteni, akkor szereljen fel polcokat a rövidebb falra.

Egy gyerekszobába jó megoldás lehet egy egyszemélyes ágy vagy egy fél háttámlás szófa. Az ágyat a két hosszabb fal közé a szoba egyik felébe érdemes elhelyezni, így elegendő hely marad más bútorok és íróasztal számára. A szoba hosszát és magasságát meleg árnyalatú színekkel lehet megtörni. A szűk szobában az egymástól távolabb eső falak meleg színekkel történő festése által közelebbinek tűnnek majd, míg a hidegebb árnyalatú színekkel a távolságot erősítik fel.

undefined

 

Ha egy téglalap alakú szoba áll rendelkezésünkre, ami hosszú, azt érdemes két részre osztani. Az egyik rész legyen az alvórész ággyal, szekrényekkel, polcokkal és éjjeliszekrénnyel. A másik szobarész pedig lehet akár dolgozó-vagy pihenőrész, ahova elhelyezhető egy íróasztal vagy akár egy olvasófotel is. Az eltérő funkciót szolgáló teret válasszuk külön egy könyvespolccal vagy szőnyeggel.

Egy szűkebb hálószoba hosszanti falainak dekorálásakor eltérő formájú, illetve eltérő méretű festményeket válasszunk a falra.

Egy tetőtéri hálószoba berendezésekor ügyeljünk arra, hogy a szobát ne zsúfoljuk tele bútorokkal és gondoskodjunk a megfelelő megvilágításról, mert egy tetőtéri ablak nem biztos, hogy minden esetben tudja biztosítani azt, hogy a szoba minden részébe elegendő fény jusson. A legjobb megoldás a fali spotlámpák elhelyezése, mivel ezek jóval kevesebb helyet foglalnak, mint például egy csillár vagy állólámpa. A tetőablakra szereljen fel rolókat, ez főleg nyáron lehet fontos, mert így csökkenthető az ablakon beáramló napfény mennyisége.

 

undefined

A hálószoba berendezése előtt érdemes végig gondolni a felhasználó igényeit. Egy házaspár hálószobájában a fő bútordarab a franciaágy lesz. Gyerekszobában számításba kell vennünk azt, hogy a tanuláshoz és a játékoknak is kell helyet biztosítanunk. A hálószoba berendezését mindig a szoba használójának a szükségletei szerint kell megtervezni, de ahhoz, hogy házunk egységes megjelenését ne törjük meg, ügyeljünk arra, hogy a hálószoba dekorációs stílusa is passzoljon hozzá.

A házastársi hálószoba berendezésére az alábbi javaslatainkat tesszük:
A franciaágy végébe tegyen egy tárolórekeszes padot, amelybe, ha szüksége van rá, akkor bele lehet pakolni az ágyneműket és plédeket.
Egy különlegesen kidolgozott vagy egy klasszikus tükör elhelyezésé azért jó ötlet, mert visszatükrözi a szobába bejutó fényt és így nagyobb tér benyomását kelti.
Használjon díszpárnákat az ágyra helyezve akár egymás mellé vagy elé is letéve, de arra figyeljen oda, hogy a párnák ne érjenek túl az ágy fejtámláján.

Egy gyerekszoba berendezésénél vegyük figyelembe azt, hogy néhány év elteltével, amikor a gyerekből tini lesz, némi felújítást fog igényelni a helyiség, hogy majd alkalmazkodni tudjon a megváltozott igényekhez, hobbihoz. A falak esetében egyszerű színséma használatára törekedjünk, amely semleges színeket tartalmaz. Gondoskodjunk elegendő tárolóeszközről a játékoknak és egy nagyobb szabad felületről, ahol játszani lehet vagy akár olyan ágyra is eshet a választásunk, amely egybe van építve az íróasztallal és egy ülőpaddal is. Gyerekszobába rövid szőrű, színes és könnyen tisztítható vagy mintás szőnyeget ajánlunk, ami például lehet olyan, ami egy autóverseny-pályára hasonlít.

Lányos hálószoba kialakításakor azt javasoljuk, hogy a falakat fehérre fessék és néhány színes kiegészítővel tegyék vidámabbá, mint például szőnyeg, székek, ágytakaró. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz a szoba színének megváltoztatására, amikor a gyerkőc az ízlését gyorsan változtató tinivé válik. A falakat díszíthetjük matricákkal vagy esetleg díszcsíkokkal vagy választhatunk mintás tapétát is. A szobában elhelyezhetünk egy kis asztalkát, ami mögé felszerelünk egy tükröt a falra.

undefined

A fiúszoba esetében is azt javasoljuk, hogy természetesebb színárnyalatú falakra essen a választásunk és szövetek segítségével színesítsék a helységet. A falak lehet például bézs színűek, míg az ajtót befesthetik akár zöldre vagy a gyermek ízlése szerint. Érdemes néhány polcot felszerelni, ahova az akciófigurák kerülnek. Ügyeljünk arra is, hogy legyen pár darab puff vagy padlópárna, hogyha meglátogatják őt a barátai, akkor kényelmesen le tudjanak ülni.

 

undefined

Végezetül pedig az javasoljuk, hogy ne ragadjanak le a funkcionális összetevőknél, hogyha a hálóban a legfontosabb elem az ágy egy kényelmes matraccal és tárolókkal. Az alvóhelyünknek ezek mellett tartalmaznia kell néhány puha tapintású szövetet és nyugtató színeket a dekorációkon. Engedjük be hálószobába a természetes fényt, de biztosítsuk a besötétítés lehetőségét is, hogyha erre lenne szükségünk például egy délutáni pihenés alkalmával. Borítsd szőnyeggel A padlót a kényelem és a hangok tompítása érdekében borítsuk be szőnyegekkel. Aki szeretne, az elhelyezhet a hálószobában néhány növényt, amelyek a levegő tisztítására szolgálnak. Ezekkel még komfortosabbá tehetjük hálószobánkat, melyben minden alkalommal az örömünket leljük, akárhányszor is töltjük itt az időnket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fürdőszoba felújítás folyamata

Jun 252020

Fürdőszobánk felújításának oka lehet egy új design kialakítása vagy lehet, hogy csak a műszaki felújítás ideje érkezett el. Bármelyik is legyen az ok a fürdőszoba felújítására, érdemes átgondolni az alábbi pontokat, mielőtt belekezdünk a felújítási folyamatokba. A tervezés azért is fontos, mert így már előre számolhatunk a várható kiadásokkal.

undefined

 

1. Milyen designt képzelünk el a fürdőszobába?

Ha nincs ötletünk, elképzelésünk, akkor érdemes magazinokat nézni, illetve az interneten is rengeteg fotó áll rendelkezésünkre, amiből ihletet meríthetünk ahhoz, hogy álmaink fürdőszobája elkészüljön. Van pár szempont, amit fontos szem előtt tartani:
- mekkora terület áll a rendelkezésünkre
- hány tagú család részére tervezünk fürdőszobát
- idősebb vagy esetleg mozgásában korlátozott személy fogja-e használni a fürdőszobát
- design frissítés vagy teljes felújítás a terv

undefined

 

2. Milyen összegből gazdálkodhatunk?

Jó megoldás lehet, az, hogyha listát készítünk a beszerzendő eszközökről, tárgyakról beleértve a burkolatokat, illetve a segédanyagokat is. Még jobb, ha összegeket is társítunk az elemek mellé.


3. A fürdőszoba stílusa

Válogassuk a nekünk leginkább tetsző fürdőszobák fotóit. Kényelmünk érdekében ne feledkezzünk meg a rejtett pakoló felületekről és a tároló szekrényekről sem.

undefined

 

4. Mérjük fel a pontos méreteket és ha ez meg van sort keríthetünk a terv véglegesítésére.

5. Válasszuk ki a fürdőszoba színvilágát. Ha ez meg van, akkor ennek megfelelőlen választhatunk csempét, szanitereket és padlólapot is.
Néhány kellék amire biztos, hogy szükségünk lesz:

- fürdőkád
- mosdótál
- csaptelep
- zuhanytálca
- zuhanykabin
- fürdőszobabútor
- wc
- törölközőtartó

  undefined

6. Vázlat készítése

Ilyenkor vegyük figyelembe a fürdőszoba méreteit és a berendezési tárgyak arányait, méreteit. Szakkereskedésekben van lehetőségünk kérni látványterv készítését is, melybe belekerülnek a kiválasztott berendezési tárgyak.

7. Keressen kivitelező szakembereket, akiktől kérjen árajánlatot. - A szakmailag felkészült kivitelező elengedhetetlen! Az anyagszükségletet, a megfelelő anyagok beszerzését, ha lehetőségünk van rá, bízzuk a kivitelezőre.

8. Az Ön által kiválasztott kivitelezővel alaposan beszéljék át a terveket és az anyagszükségletet.

9. Kivitelezés.

10. Fürdőszoba átvétele. Kiegészítők, piperék elhelyezése, a fürdőszoba teljes birtokbavétele, használatra kész igazítása a kiegészítőkkel.

 

 

A felújítás során, amennyiben szükséges az elektromos vezetékek és a vízcsövek cseréje, akkor jobban járunk, hogyha a régi burkolatot lebontjuk teljesen. A járófelületen esztrich betont alkalmazzunk. Ezekhez a feladatokhoz érdemes gyors kötésű anyagokat használni, mert akkor hamarabb megkezdhetjük a burkolást. Amennyiben nincs szükség a vezetékek cseréjére és a már meglévő burkolat teljesen sík, illetve megfelelően tapad a felülethez, akkor a megfelelő csemperagasztóval rátehetjük az új burkolatunkat. Ha ezzel kész vagyunk, akkor fontos, hogy az új burkolat felületét zsírtalanítsuk. Ahol nagyobb mennyiségű vízzel fog érintkezni a burkolat (például zuhanykabin alja és fala vagy akár a fürdőkád melletti falfelület), ott érdemes kenhető vízszigetelést alkalmazni, amellyel megóvjuk a burkolatot. A szigetelés megkötése után következhet a burkolás a megfelelő csemperagasztóval. (Választhatunk gyorskötésű csemperagasztót is, ezzel megrövidítve a felújítás idejét.) Ezután következhet a burkolatok közötti részek kitöltése fugázóanyaggal. A fürdőszobába érdemes vízlepergető és penészedést gátló típusú fugát választani. A burkolás befejeztével felszerelésre kerülhetnek a csaptelepek. Amennyiben a fugázóanyag teljesen megkötött, egy takarítás után már használatba is vehetjük újdonsült fürdőszobánkat.

 

Hogyan is néz ki a tökéletes gyerekszoba?

May 282020

Ebben a bejegyzésben szeretnénk néhány tippet adni, hogyan varázsolhatnak kedves, mesebeli kis kuckót gyermekeik számára. Nagyon nem könnyű a kérdés, hiszen különböző szoba kell egy lánynak és egy fiúnak is és viszonylag hamar „kinövi” a gyermek a szobát. Ezért körültekintően kell választani, hiszen másra van szüksége egy 2 évesnek, egy 5 évesnek és egy 13 évesnek is.
Nézzük a tippeket, mikre érdemes odafigyelnünk!
A falak
Fontos, hogy a fal színe harmóniában legyen a berendezéssel. Ne válasszunk se túl élénk, se harsány színeket, inkább a pasztell árnyalatait részesítsük előnyben. A világos színek használatával tágasabbnak tűnik a tér és több fényt engednek a sötétebb helyiségekbe is.
Képzőművészek, iparművészek vagy akár ügyes kezű, vállalkozó kedvű szülők is festhetnek a falra, esetleg más helyre képeket. A gyerekek imádják, ha különleges a szobájuk. Fontos szempont, hogy ők is beleszólhassanak abba, hogy milyen színű legyen egy-egy részlet vagy minta!

undefined

A bútorok

A bútorok között érdemes a praktikus darabokat előnyben részesíteni. Fontos, hogy minden bútordarabot rögzítsünk, ezzel megelőzzük azt, hogy esetlegesen a gyerek magára rántsa. Bátran használhatunk vidámabb, élénkebb színeket és meglepő formákat is.

undefined

Emeletes/Galériaágy

Ha van testvér, az emeletes ágy, ha nincs testvér, akkor pedig a galériaágy a legpraktikusabb bútorelem, akkor hogyha kisebb méretű gyerekszoba berendezése a feladatunk. Egy helyen ugyanis egymás alatt, illetve felett rögtön két dolog is elférhet! Ugye, milyen praktikus!?

undefined

A szőnyeg

Ne úgy keressük, hogy kimondottan gyerekszoba szőnyeg! Legyen csak szőnyeg…Ne legyen autópályás vagy mesefigurás, disney hercegnős. Válasszunk inkább egy sima egyszínű vagy geometrikus mintás szőnyeget, ami színben passzol a bútorokhoz és a fal színéhez/tapétához. Ezzel biztosan nem lövünk mellé.

undefined

Csillár és lámpabúra helyett spotlámpák

Ha azt szeretnénk, hogy a térből ne vegyen el értékes helyet, egy a szoba közepére belógó lámpa, akkor érdemes a mennyezetbe vagy a bútorokba rejtett spotlámpákkal bevilágítani a szobát vagy esetleg valami egyszerű lámpát feltenni, ami fiatalos, de nem lóg le.

undefined


Sarkok kihasználása

Egy szoba sarkát, ha okosan használjuk ki, akkor a segítségünkre válhat és még jobban kihasználhatjuk, mint a teljes falfelületeket. Sarokszekrényt vagy akár egy sarok íróasztalt is betehetünk. Az utóbbira még akkor is van lehetőségünk, hogyha ablak van ott.

undefined

Ágy alatti tároló


Ha valaki kis lakásban él, akkor minden négyzetméter hely számít és a kihasználatlanul hagyott ágy terület a legnagyobb pazarlás. Erre jó megoldás lehet egy olyan ágy, amihez kihúzható fiók is tartozik. Ebbe a tárolóba belerakhatjuk a ritkán használt tárgyainkat, vagy olyan dolgokat, ami épp az évszaknak nem megfelelő és nem kell, hogy állandóan elérhető közelségben legyenek, viszont mégis könnyedén előkaphatóak, ha szükségünk lesz rá.

undefined

Fedeles láda a plüssöknek, játékoknak

A másik, ami nagyot dobhat a tárolási lehetőségeinken, az a láda. Ezekbe úgy tudjuk eltenni a nagyobb játékokat, hogy azok nem látszódnak, de közben mégis bármikor elérhetőek a gyerekek számára. Választhatunk olyan ládát is, amelynek a fedele egy pont után magától felnyílik és nem esik vissza a gyerekre. Ezzel kiküszöbölhetjük azt is, hogy az ujjaira sem fog rácsapódni.

undefined

 

 

Itt a tavasz - pár tipp a kertészkedéshez vagy a kerted megújításához

May 042020

1.Egy madáretető készítése nem kerül sokba. Főleg, ha mi magunk készítjük az etetőt is.

Az etetőnek tartalmaznia kell olajos magvakat mindeképpen, de tehetünk a madarak számára gyümölcsöt is bele, almát például. Emellett fontos az itatás is.

undefined

 

Esetleg készíthetünk papírgurigából is madáretetőt, ez nagyon költséghatékony dolog és mégis kedveskedés a természetnek.

undefined

2. Álmodd újra a kertedet vagy teraszodat raklapok segítségével.
Ha imádsz otthon barkácsolni, és nem szereted, ha a kedvenc bútoraid és berendezéseid visszaköszönnek minden udvaron, akkor fejezd ki az egyéniségedet raklapokkal. Egyébként a raklap elég sok mindenre felhasználható, például: függőágy, kerítés, szeméttároló, kerti ösvény, növénytároló.

undefined

3. Fűszernövények ültetése
Nagyon jó dolog, hiszen mindig friss alapanyag a konyhában és mutatós is tud lenni a kertben.
Hova is ültessük őket?
Legtöbbjük fényigényes, ezért napos helyre vessük, illetve ültessük és az évelőket teljesen külön az egynyári növényektől.
És milyen fűszernövény fér meg a másik mellett?
Például:
- Borsikafű - bab mellett jól megvan
- Fokhagyma - paradicsom, cékla, uborka
- Menta - a káposzta mellett van meg jól, mert távol tartja a káposztalepkét
- Petrezselyem - a hónapos retek, paradicsom, hagyma társaságában jól érzi magát - ezek társaságában távol tartja a gyökérfonalférgeket
- Francia tárkony - Jól fejlődik a lestyán társaságában
Amint kellően felmelegedik a talaj, elkezdhetjük a fűszernövények telepítését a kertben, tavasszal. Érdemes a zöldségekkel vegyesen ültetnünk őket, így betakarításkor egymás mellett találjuk az összeillő párokat.

undefined

 

4. Kerti hangulatvilágítás
Nagyon sok helyen kapható már ilyen kis felfüggeszthető üvegcse, amibe fényfüzért lehet tenni. Nagyon feltudja dobni néhány darab a kertedet!
Még esetleg, ami ötletes lehet és spórolós megoldás:
Az üveg belsejét kend be vékonyan ragasztóval és alaposan szórd be csillámporral. Ha megszárad, tegyél bele mécsest. Gyönyörűen fog csillogni. Pillanatok alatt hangulatossá varázsolja a kertedet.

undefined    undefined

 

5. Elő a kavicsokkal!
A kavicsok nagyon jól tudnak mutatni a kertben, fűszernövényeket is megtudunk vele jelölni, hiszen festhetőek vagy térelválasztásként is jól tud mutatni!
Az egyre nagyobb időhiánnyal küzdő városi ember számára vonzó a kavicsborítású kert kialakítása, mert egy kavicságyással kevesebb gondja van, mint a füves pázsit rendszeres nyírásával.
Nagy előnye, hogy rendkívül gazdag belőle a kínálat és könnyű vele dolgozni.
Vagy jelölhetsz vele növényeket, fűszereket is a következőképpen:

undefined undefined

undefined

6. Megunt régi kosárból virágágy
Egyszerűen nagyszerű ötlet, nagyon jól kivitelezhető és filléres dolog!
Nincs másra szükséged hozzá, mint egy kosárra, némi kőre és elültetendő növényekre vagy igény szerint is alakíthatod, mint a képen.

undefined

undefined

 

 

Atom

Powered by Nibbleblog